Keramiker anklagar heminredningsjätte för plagiat av hennes ljusstake

Uppdaterad
Publicerad

Keramikern Emmeli Hultqvist är både förbannad och ledsen då hon anser att det stora heminredningsföretaget Jotex har plagierat en av hennes ljusstakar. Enligt henne har de formgjutit kopior och sålt dem för 189 kronor – en tiondel av priset av vad hennes handgjorda original kostar.

I klippet kan du se likheterna mellan Emmelis och företagets ljusstakar

I november blev Göteborgskeramikern Emmeli Hultqvist uppmärksammad på att företaget Jotex, som säljer heminredning på nätet, sålde en ljusstake som hon anser är en direkt kopia av hennes ljusstake ”Knuten”. Skillnaden var att Jotex variant var formgjuten och kostade 189 kronor medan Emmelis egendesignade och handgjorda kostar 1 900 kronor.

– Jag tycker det känns omoraliskt, det är olagligt och jag är chockad över att de gör så här, säger Emmeli Hultqvist, keramiker.

Avböjer intervju

SVT har sökt företaget för en intervju. De har avböjt men svarar skriftligen att ljusstaken inte längre ingår i deras sortiment och att de sökt Emmeli Hultqvist men utan framgång.

– Det har de inte och mitt telefonnummer är en googling bort, säger Emmeli Hultqvist.

Anlitat advokat

Hon har nu valt att gå vidare med hjälp av advokat.

– Men skadan är ju redan gjord. De har tagit min design. Det som jag försörjer mig på, utan att betala för sig eller ens be om ursäkt, säger Emmeli Hultqvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.