Foto: Privat

Kläder för rullstolsburna stoppades på modeveckan i Köpenhamn

Uppdaterad
Publicerad

Göteborgsdesignern Louise Linderoth, ursprungligen från Örebro, har fått stor uppmärksamhet för sina kläder, som är anpassade för bland annat rullstolsburna personer. Men nu nekas hon att ställa ut på modeveckan i Köpenhamn.

Kläderna som Louise Linderoth designar är särskilt anpassade för en sittande ställning, och används såväl av personer i rullstol, som av andra personer som sitter mycket i sitt vardagliga liv. Det kan handla om allt från fysiska förutsättningar till att man har ett arbete där man ofta sitter ned.

Tilläts ställa ut i Stockholm och London

Louise Linderoth hade ansökt om att få ställa ut sina kläder på Copenhagen Fashion Week, men fick beskedet att hennes kläder inte tilläts på modeveckan.

– Jag blev jättepaff eftersom det tidigare fungerat bra. På modeveckorna i både Stockholm och London fungerade det jättebra, säger Louise Linderoth.

Trappan till catwalken blev ett problem

Enligt Louise Linderoth var argumentet att om evenemanget tvingades anpassa sig till förutsättningarna för hennes kläder så skulle man även tvingas anpassa sig till andra krav där designers velat ha exempelvis musik och dansare på catwalken.

Arrangörerna bakom utställningen på Copenhagen Fashion Week ska också ha menat att modevisning i rullstolar var problematiskt eftersom ingången till catwalken skedde via en trappa. Enligt Louise Linderoth fanns samma problem i Stockholm och London, men där löste man det genom att hennes modeller fick komma in genom en annan ingång.

– Det här är naturligtvis jättetråkigt. Men det är också viktigt att belysa att det fortfarande är så här normativt och stängt. Det är viktigt att ha en inkluderande modescen där alla kan representeras, säger Louise Linderoth.

Festivalen tar avstånd från beslutet

Copenhagen Fashion Week säger att det inte är de själva som organiserar utställningen, utan att det är enskilda aktörer som sköter arbetet i samband med festivalen.

– Vi vet ännu inte vad som egentligen hänt. Men om det har gått till så som beskrivs så tar vi naturligtvis avstånd från det. Vi vill att alla ska vara välkomna, säger Trine Lausen, presskontakt på Copenhagen Fashion Week.

SVT Nyheter Väst har utan framgång sökt Stina Vanessa Knudsen som är projektledare för den aktuella modevisningen på Copenhagen Fashion Week. Hon säger däremot till GT att ett av problemen är trappan ner till backstageområdet, och att det inte finns ekonomiskt utrymme för att bygga en rullstolsramp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.