Vidar Øresland är hummerforskare och är orolig över att amerikanska humrar fiskats upp. Foto: Mattias Jansson

Klart för jakt på amerikansk hummer

Uppdaterad
Publicerad

Nu har Havsfiskelaboratoriet fått både tillstånd och ett akutbidrag. Det innebär klartecken för att under två veckor i maj fiska efter amerikansk hummer i södra hamnen i Lysekil.

– Det här är så pass allvarligt att vi måste ta den här chansen, säger Vidar Øresland, hummerforskare vid Havsfiskelaboratoriet i Lysekil.

Höstens många fynd av amerikansk hummer utmed västkusten har gett ökad oro hos forskarna. Ingen vet nämligen vilka konsekvenserna blir när den nu är här men fruktan är stor att den amerikanska hummern ska sprida både sjukdomar och parasiter till den europeiska arten som finns i de svenska vattnen.

– Den amerikanska hummern är en främmande art, lik vår egen hummer, men bär oftare på parasiter och sjukdomar som den europeiska hummern är relativt fri ifrån. Vi vet även att de kan få avkomma tillsammas, alltså hybrider, vilket redan skett i Gullmarn förra året. Vad det kan få för konsekvenser vet vi heller inte, säger Vidar Øresland.

21 amerikanska humrar

2008 påträffades den amerikanska hummern för första gången utmed den svenska kusten. Då hittades fyra exemplar utanför Smögen. 2010 gjordes ytterligare ett fynd men förra året blev desto mer dramatiskt. Totalt fiskades det under hösten upp 21 amerikanska humrar varav 19 i närheten av Lysekils hamn. Som orsak tyder allt på att importerad levande amerikansk hummer dumpats illegalt.

Forskarna har nu fått ett akutbidrag på 40 000 kronor samt tillåtelse av Försvarsmakten och Lysekils hamn för att fiska i ett område som det normalt råder fiskeförbud i. Initialt ska ett 30-tal hummertinor sättas ut för att forskarna ska kunna få en uppfattning om hur mycket amerikansk hummer det kan finnas. Dessutom ska de göra omfattande undersökningar för att  lära sig mer om de sjukdomar och parasiter som de amerikanska humrarna kan bära på.

Forskarna vill lära sig mer

Samtidigt har de sökt mer pengar, runt 3,9 miljoner, för att få fortsätta undersökningarna i ett större forskningsprojekt de närmsta åren.

– Det vi planerar för är att gå ut varje månad och få in fler djur så att vi kan följa sjukdomarna året runt och därmed lära oss mer om de faror de för med sig, säger Vidar Øresland.

 Förutom mer kunskap skulle ett lyckat fiske även temporärt kunna begränsa tillången på amerikansk hummer. Men mycket talar för att slaget redan är förlorat. Vidar Øresland misstänker nämligen att det finns betydligt fler honor med hybrida ägg än de forskarna fått tag i.

– Och de har redan nu släppt sina yngel som ligger nere på botten av Gullmarn.

Hur många ägg handlar det om?

– En stor hummerhona har ungefär 20 000 ägg och de kläcks nästan allihop. Så det kan bli väldigt många amerikanare och hybrider.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.