Planerna för en järnväg mellan Göteborg och Borås återupptas. Foto: Johan Nilsson/TT

Planering av ny järnväg mellan Göteborg och Borås återupptas

Uppdaterad
Publicerad

En ny järnväg mellan Göteborg och Borås kan bli verklighet. Regeringen ger klartecken till Trafikverket att åter planera sträckan. Fokuset ska nu vara på att förbättra förutsättningarna för arbetspendling.

Satsningen på ny järnväg mellan Göteborg och Borås har återupptagits, beslutade regeringen under torsdagen, enligt Ekot.

Diskussionerna om järnvägen, med hållplatser i Mölndal och vid Landvetter flygplats, har pågått i drygt 40 år. I december 2022 avbröts planerna på stambanesystemet för snabbtåg – för att budgeten var för hög, något SVT Väst tidigare rapporterat om.

Trafikverket utredde olika, mer kostnadseffektiva, alternativ och lämnade i somras över ett nytt förslag på järnvägen, som bland annat ska verka för arbetspendling.

Inte en del av nya stambanor

Trafikverket menar att de utifrån regeringens beslut kan planera en ny dubbelspårig järnväg mellan Göteborg och Borås. Enligt regeringen ska utgångspunkten för planeringen inte längre vara att järnvägen på sträckan ska utformas som en del i ett ihoplänkat system av nya stambanor för höghastighetståg.

– Regeringen prioriterar att fortsätta förbättra den infrastruktur vi har, reparera där det behövs och förvalta våra gemensamma resurser på bästa sätt. Satsningar på järnvägen bör i första hand underlätta för arbetspendling och godstrafik, säger infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson (M) i ett pressmeddelande.

När den nya järnvägen blir verklighet är i nuläget oklart.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.