Nu är det klart att Lerums psykiatriska öppenvårdsmottagning stänger i juni. Foto: SVT – arkivbild

Klart: Lerums vuxenpsykiatri stänger

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagen hölls samråd mellan västra hälso- och sjukvårdsnämnden i Västra Götalandsregionen och styrelsen för Södra Älvsborgs sjukhus angående Lerums psykiatriska öppenvårdsmottagning. Nämnden beslutade att gå på sjukhusets linje att stänga mottagningen.

– Det här innebär att vi möjliggör för invånarna i Lerum att få tillgång till den bästa psykiatriska öppenvården, säger Madeleine Jonsson (MP), ordförande i västra hälso- och sjukvårdsnämnden.

Förslaget om att stänga den vuxenpsykiatriska öppenvårdsmottagningen i Lerum kom från verksamhetsledningen mot bakgrunden att psykiatrin har ett besparingskrav från Västra Götalandsregionen på elva miljoner kronor. Styrelsen för Södra Älvsborgs sjukhus beslutade i mars enligt förslaget, men förändringen kräver också ett samråd med västra hälso- och sjukvårdsnämnden.  

Politikerna var näst intill eniga i samrådet som hölls under måndagen. Vänsterpartiet deltog inte i beslutet och Sverigedemokraterna reserverade sig mot beslutet till förmån för ett eget förslag. 

Patienter flyttas till Alingsås  

Efter stängningen i Lerum kommer de fysiska besöken i stället i första hand att göras på mottagningen i Alingsås men det kommer även vara möjligt för patienter att göra fysiska besök fortsatt även i Lerum, fast i andra lokaler.  

– Ett viktigt mål har varit att patienter som av olika skäl kan ha svårt att ta sig till Alingsås eller tillgodogöra sig andra former av vårdkontakter kan känna trygghet i att fysiska besök kan erbjudas även i fortsättningen i Lerum, säger Madeleine Jonsson (MP), ordförande i västra hälso- och sjukvårdsnämnden i ett pressmeddelande.  

Har mötts av protester 

Beslutet att stänga den psykiatriska öppenvårdsmottagningen har tidigare mötts av protester och bland annat har en namninsamling med 1900 underskrifter lämnats in till styrelseordförande för Södra Älvsborgs sjukhus.  

Förflyttningen av patienter och personal från Lerum till mottagningen i Alingsås beräknas vara helt klar till den 18 juni. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.