1900 namnunderskrifter räckte inte. Nu har politikerna fattat sitt beslut. Foto: Johan Nilsson/TT

Psykmottagningen i Lerum stängs – trots protesterna

Uppdaterad
Publicerad

Styrelsen för Södra Älvsborgs sjukhus säger ja till förslaget att stänga bland annat Lerums vuxenpsykiatriska mottagning för att istället koncentrera all sådan vård till Alingsås. Namninsamlingar och andra protester har inte haft någon större effekt.

– Det finns alltid farhågor vid förändringar, säger styrelsens ordförande Staffan Setterberg (KD) – men konstaterar att beslutet var närmast enhälligt.

Innan beslutet kan genomföras ska det ske ett samråd med Västra hälso- och sjukvårdsnämnden.

– Det är nästan alltid så vid den här typen av förändringar att många protesterar. Nu var det också den stora namninsamlingen som ni rapporterat om, säger Staffan Setterberg.

Men enbart Vänsterpartiet var emot förändringen. Sverigedemokraterna var inte emot i sak men ville gå långsammare fram. I övrigt var alla överens.

Flera skäl bakom

Beslutet gäller kommunerna Lerum, Alingsås, Vårgårda och Herrljunga och har tillkommit både av ekonomiska skäl och hälsomässiga skäl.

– Det pågår en stor förändringsvåg inom detta område i hela landet, och det beror på att man byggde upp de vuxenpsykiatriska allmänmottagningarna för länge sen och att både kunskapsmassan vuxit och diagnosformer förändrats sedan dess, säger Staffan Setterberg och tillägger:

– För att möta kraven från moderna behandlingsmetoder behöver man större enheter där fler specialister kan samlas.

Åttahundra påverkas

Beslutet att flytta allt till Alingsås rör omkring åttahundra patienter.

– Verksamhetscheferna har skött processen väldigt bra, både gentemot sin personal och gentemot patienterna. Där har man haft ett personligt förhållningssätt och har guidat på individnivå, säger Staffan Setterberg som försäkrar att de flesta patienterna får behålla sin ordinarie personal på det nya stället.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.