Patrik Sjöberg och Kurt Olsson i en klassisk intervju från den kända soffan i Mölndal, från tv-programmet Fådda blommor (1988) Foto: SVT

Klassiska ”Kurt Olsson-soffan” försvinner från taket

Uppdaterad
Publicerad

En era går i graven. Den mesta lokalkända soffan i hela Göteborgsområdet har mött sitt öde. Soffan som står på taket i Mölndal ska väck, något tidningen Fastighetsvärlden var först med att berätta.

Intervjufrågan tog tv-publiken i Sverige med storm. ”Vi vet hur högt du har hoppat. Hur brett har du någonsin hoppat?

Det är Kurt Olsson, Lasse Brandebys reporterkaraktär-, som ställer frågan till höjdhopparen Patrik Sjöberg när de sitter i varsin gigantisk vit soffa på taket till en fastighet i Mölndal.

Intervjun sker i tv-serien Fådda blommor från 1988 med Kurt Olsson som landets mest självgoda programledare, och i inslaget Innanför skjortan sätter han sig med sina intervjuoffer i varsin vit soffa.

I och med serien blev de vita sofforna ett landmärke i Västsverige.

– Jag har hoppat bredare än högre, svarar Patrik Sjöberg med ett leende. 

Ny ägare: Vi gör egen tolkning

Fastigheten som soffan har stått på har sålts vidare till en ny ägare: Nordiska Galleriet properties AB.

Soffan som har stått på taket – om än i olika skepnader genom åren – ska inte stå kvar.

– Tanken är att göra en hyllning till husets historia på ett sätt som är mer relevant till det vi säljer, säger Nordiska Galleriet Properties AB:s vd till Göteborgs-Posten utan att utveckla vad det betyder rent konkret.

– När vi nu flyttar in som ny hyresgäst gör vi vår tolkning, säger han till GP.

Den 1 november tar den nya ägaren över lokalerna, skriver Fastighetsvärlden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.