Avgångar med flygbolaget KLM har ställts in från Landvetter, orsaken är alldeles för hårda vindar på Schipols flygplats i Amsterdam. Foto: Johan Nilsson / TT

KLM ställer in avgångar från Landvetter

Uppdaterad
Publicerad

Avgångar med flygbolaget KLM har ställts in från Landvetter, orsaken är alldeles för hårda vindar på Schiphol flygplats i Amsterdam.

– Vi har ställt in 100 avgångar och landningar här på Schiphol flygplats, säger Maniel Vrijenhoek, pressofficer på KLM till SVT Nyheter.

Stormen Knud har inte nått Västsverige ännu, men redan nu så gör den sig påmind i form av inställda flyg från Landvetter. Tre avgångar med flygbolaget KLM har hittills ställts in under dagen och det beror på hårda vindar på Amsterdams flygplats Schiphol.

– Vi fattade beslutet i går när vi fick veta att det skulle bli så hårda vindar. Några landningsbanor är fortfarande öppna beroende på vilken vinkel som vinden kommer i från, men kapaciteten för landningar och avgångar är starkt begränsad, säger Maniel Vrijenhoek.

Stormen Knud

Ännu inga åtgärder på Landvetter

På Landvetter flygplats i Göteborg finns i nuläget inga planer på att stänga några landningsbanor.

– Som alla andra dagar så följer vi väderleksrapporterna och vi gör en samlad bedömning av både vindstyrka och vindriktning. I nuläget pågår flygtrafiken som vanligt säger Hans Uhrus, presschef på Swedavia till SVT Nyheter.

Enligt honom så kan de inte ange någon vindstyrka i meter per sekund när landningsbanor behöver stängas. Hänsyn tas också till om vindarna är konstanta eller om det är byvindar. Det är också olika regelverk för olika flygplanstyper och flygbolag.

Säkerheten främst

– Säkerheten går alltid först, men vi vet inte exakt hur vädret kommer att uppträda under dagen. Just nu kan vi inte säga om det kommer att bli någon påverkan på flygtrafiken på Landvetter.

Hittills har tre avgångar med KLM ställts in från Landvetter på grund av storm på Schiphol flygplats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stormen Knud

Mer i ämnet