Ertappades med 28 stulna klockor. Foto: ur förundersökning

Klockrånare döms till fängelse

Uppdaterad
Publicerad

Han stoppades vid en gränskontroll i Tyskland med 28 exklusiva klockor. Nu döms den 21-årige mannen för att ha rånat en klockbutik i Ulricehamn.

”Plötsligt brakade det lös av bara helvete.” Så beskriver ett vittne rånet i Ulricehamn. Det var i mellandagarna 2015 som en maskerad och svartklädd man sprang in på klockbutiken i centrala Ulricehamn.

Med en glashammare krossade rånaren en monter med butikens mest exklusiva klockor. När vittnet vände sig om såg han glasdelar på golvet. Vid ett skåp stod rånaren och snodde åt sig klockor och stoppade dem i en väska. ”Stå still!” ska rånaren ha uppmanat.

Stoppades i Tyskland

Knappt två veckor efter rånet stoppades en då 20-årig man vid en gränskontroll i Rostock i Tyskland. I en väska hade han då de 28 stulna klockorna. Sammanlagt hade klockorna ett försäljningsvärde av 450.000 kronor.

Nu har tingsrättens dom kommit. Rätten bedömer agerandet som ett rån eftersom gärningsmannen genom sin ”blixtattack” skrämt personalen och kunderna i butiken från att försöka stoppa rånet. Mannen döms för rånet, samt även flera andra brott som bland annat misshandel och ringa narkotikabrott. Han döms till fängelse i ett år och två månader.

Sågar mannens förklaring

Mannens egna förklaring till att han ertappats med stöldgodset var att han köpt klockorna av en okänd affärsman på centralstationen i Göteborg. Tanken var sedan att sälja dem i Tyskland. Förklaringen till hur mannen kommit över klockorna köper inte tingsrätten. Enligt rätten är det orimligt att 28 nystulna klockor från Ulricehamn ska hamna hos en okänd person på centralstationen, och denna okända person, som är helt omöjlig att identifiera, av en slump skulle råka stöta på just den här mannen från Ulricehamn och erbjuda honom att köpa klockorna.

Även om det saknas teknisk bevisning som binder gärningsmannen till brottsplatsen så menar tingsrätten att åklagarens kedja av indicier är så robust att det är ställt bortom all rimligt tvivel att den åtalade mannen är skyldig till rånet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.