Foto: polisens förundersökning

Misstanken: Knivhögg kärleksrival och brände upp huset

Uppdaterad
Publicerad

En man misstänks ha angripit sin före detta hustrus nye man i Bollebygd med en kökskniv och nästan ha huggit ihjäl honom. Sedan ska han ha tänt eld på huset – själv var han nära att brännas till döds. Efteråt låg både offer och misstänkt gärningsman nedsövda i samma sjukhussal.

– Det är en både annorlunda och väldigt hemsk händelse, säger åklagaren Per-Erik Rinsell.

I veckan startar rättegången.

Det var en dag i våras som offret befann sig ensam i en ensligt liggande villa i Bollebygds kommun. Plötsligt kom en man körandes i en bil, steg ut med en stor kniv i handen och sa att han skulle döda honom, enligt åklagaren.

Bakgrunden är att offret bor ihop med angriparens före detta hustru. De båda ska ha varit ett par en längre tid men den före detta mannen ska nyss ha fått reda på var kvinnan bodde, som även BT skrivit om.

Sedan följde ett mycket brutalt händelseförlopp. Offret försökte låsa in sig i bostaden men hann inte innan gärningsmannen kom in och enligt åtalet började hugga honom upprepade gånger i överkroppen med en kökskniv, så stor att offret senare har beskrivit den som ”ett svärd”.

Hittade gärningsmannen utanför

Trots hugg som enligt ett senare läkarutlåtande hade skadat flera inre organ lyckades mannen ta sig in på toaletten och låsa dörren. Där inne föll han i medvetslöshet medan gärningsmannen ska ha hämtat en bensindunk som han hällde ut på olika platser i bostaden för att sedan tända eld.

När räddningstjänsten anlände en stund senare fann de först gärningsmannen, svårt brännskadad utanför huset.

– Ingen vet exakt vad som hänt, om han råkat hälla bensin på sig själv också eller hur det gått till, säger Per-Erik Rinsell, chefsåklagare vid åklagarkammaren i Borås.

Offret fördes med ambulanshelikopter till Sahlgrenska och gärningsmannen fördes till samma sjukhus med ambulans.

Senare beskriver en polisman hur han vaktade gärningsmannen i ett så kallat traumarum på sjukhuset. Där låg han några meter från offret. Båda var medvetslösa och vårdades av varsitt läkarteam.

– Jag försökte påtala det olämpliga i att de låg i samma rum men den ansvarige läkaren kunde inte ta hänsyn till det på grund av man bara hade ett traumarum, har polismannen beskrivit i en händelserapport.

Misstänks för en rad brott

Båda männen hade livshotande skador. Gärningsmannen förflyttades till brännskadeenheten i Uppsala där han vårdades för 50-procentiga brännskador. Bilder från polisens förundersökning visar hur kläderna han haft på sig i princip var helt uppbrunna.

Offret var nedsövd ytterligare en vecka men överlevde alltså attacken med en hårsmån.

Enligt åklagaren rör det sig om ett ”vanligt” svartsjukedrama med en ovanligt brutal utgång.

– Svartsjuka är tyvärr en väldigt vanlig orsak till den här typen av dåd, säger Per-Erik Rinsell.

Den åtalade mannen misstänks nu för försök till mord, grov mordbrand och dessutom för ett antal olaga hot mot både den aktuella kvinnan och mot anhöriga till henne.

Han själv nekar till brott.

– Han förnekar att ha skulle ha gjort sig skyldig till någon av brottsrubriceringarna, mer än så kan jag inte kommentera innan förhandlingen, säger hans advokat Niklas Hellberg.

Rättegången startar på onsdag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.