Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi kommer inte överens så jag ska slå eller skjuta henne i benen”. Hör den livstidsdömde mannens egna ord från rättegången. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT/SVT

Knivmördade sin före detta fru – för att hon träffat ny man

Uppdaterad
Publicerad

Mannen attackerade och knivmördade sin ex-fru på en sopstation i Mölnlycke. I rätten dömdes han till livstids fängelse för mord med hedersuppsåt.

Hör ljudupptagningen från rättegången där mannen försvarar sin gärning och berättar att han ville återupprätta familjens heder.

Det var i december 2018 som kvinnan knivmördades av sin ex-man. Motivet var att hon ett par år tidigare tagit ut skilsmässa och senare träffat en ny man, vilket mannen inte accepterade.

Tingsrätten dömde mannen till livstid fängelse för mord och olaga hot. Enligt åklagaren var mordet hedersrelaterat, men det höll inte rätten med om.

Dömdes till livstids fängelse

Åklagaren överklagade domen och i hovrätten gick man på åklagarens linje och ansåg att det var bevisat att det var ett hedersbrott.

Hovrätten ändrade också brottsrubriceringen olaga hot till grovt olaga hot. Även hovrätten dömde mannen till livstids fängelse.

I klippet ovan hör ni mannens förklaring till varför han mördade sin före detta fru.

Det här är hedersbrott

Ett hedersbrott begås för att bevara eller återupprätta en person, familj eller släkts heder.

Det kan vara att tvinga, hota eller misshandla någon och i värsta fall mordförsök eller mord.

Till dig som är utsatt eller riskerar att utsättas kontakta polisen, är det ett allvarligt pågående hot ring 112.

Mer information hittar du via Nationellt centrum mot hedersrelaterat våld och förtryck (NCH), www.hedersfortryck.se.

Källa: Polisen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.