Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet ovan berättar Nila om hur hon lever under dödshot och med en ständig skräck över att bli hittad. Foto: SVT

Nila lever under dödshot – efter pappans hedersmord på mamman

Uppdaterad
Publicerad

När Nila var 13 år mördade hennes pappa hennes mamma på en sopstation i Mölnlycke. Motivet var att släktens heder skulle återupprättas efter att mamman tagit ut skilsmässa. Nu lever Nila under dödshot.

– Jag är skräckslagen inför vad som skulle kunna hända mig om min släkt hittar mig, säger Nila, som i dag är 18 år gammal.

Det var i december 2018 som Nilas mamma gick ut för att slänga sopor men aldrig kom tillbaka. Istället blev hon knivhuggen till döds av Nilas pappa, bara ett par hundra meter från hemmet.

– Jag förstod ingenting, mamma skulle ju bara slänga sopor. När polisen senare berättade att hon var död trodde jag inte på dem, berättar Nila.

Konstant dödshot

Sedan dess lever Nila under dödshot. Hon har en ny identitet och har tvingats skapa sig ett nytt liv på hemlig ort.

I år fyller hon 19 år och trots att det gått sex år sedan mordet får hon fortfarande inte ha någon kontakt med någon från hennes tidigare liv. Hon har tvingats bryta med mammans och pappans släkt, eftersom det är svårt att veta hur utspritt hotet är och hon kommer aldrig mer kunna återvända hem.

– Det är väldigt ledsamt, jag hade ju mitt liv och mina kompisar där.

Exakt vad dödshotet består av får Nila av säkerhetsskäl inte berätta. Men det har att göra med att hon ärvt delar av vad pappan anser vara mammans synd och att Nila nu bor hos en familj med en annan bakgrund än den hon kom ifrån.

Lever med skydd

SVT Nyheter Väst träffar Nila på en annan ort än där hon bor och till intervjun har hon med sig sin säkerhetssamordnare, som skyddat henne sedan dagen hennes mamma mördades.

– Han har gjort det möjligt för mig att skapa ett nytt liv. Det skyddet och att jag hade turen att hamna hos en fantastisk fosterfamilj har gjort att jag mår så pass bra som jag gör i dag, säger Nila.

Vad tänker du om hederskulturen i Sverige i dag?

Jag förstår inte hur den kan existera, den är flera hundra år gammal. Folk vågar inte prata om den för att det kan tolkas som rasistiskt och sen tror jag många tycker att det är för otäckt. Det behövs mer kunskap om hederskulturen i Sverige, annars kommer man aldrig kunna göra något åt den.

Fotnot: Nila är ett fingerat namn

DET HÄR ÄR HEDERSBROTT

Hedersrelaterad brottslighet begås för att bevara eller återupprätta en person, familj eller släkts heder.

Det kan vara att låsa in, tvinga, hota, ofreda eller misshandla någon. Det kan också vara könsstympning, bortgifte, mordförsök eller mord.

Ofta är det flera personer i släkten som utför brotten. Det är vanligt att den som är utsatt inte vet att det är ett brott.

Till dig som är utsatt eller riskerar att utsättas kontakta polisen, är det ett allvarligt pågående hot ring 112.

Information och rådgivning hittar du via Nationellt centrum mot hedersrelaterat våld och förtryck (NCH), www.hedersfortryck.se.

Källa: Polisen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.