En man dömdes för dådet till 4.5 års fängelse men domen överklagades. Foto: TT

Knivskar polis – får sänkt straff

Uppdaterad
Publicerad

Hovrätten sänker straffet för den yngre man som tidigare dömts till fyra års fängelse för mordförsök på en polis i en stadsdel i Borås. Fallet togs upp på nytt sedan Högsta Domstolen återförvisat ärendet till hovrätten efter att nya bevis lagts fram.

Det var förra sommaren som en polis attackerades av en person med kniv efter att ha larmats till ett bråk på Hässleholmen i Borås. Polisen hade skyddsväst på sig men fick ändå föras till sjukhus efter attacken.

– Det var bara ren tur blandat med hennes egen skicklighet som gör att hon lever i dag, sa Markus Eriksson, biträdande huvudskyddsombud i polisområde Älvsborg.

En man dömdes för dådet till 4.5 års fängelse men domen överklagades.

– Det är en viktig dom ur flera perspektiv, men framför allt för mina utsatta medarbetare, sa Tomas Jansson, polisområdeschef i Borås efter den första domen.

Mannen utvisas

Men nu sänks alltså domen.

Tingsrätten och hovrätt gick i tidigare beslut på uppgiften att mannen var 18 år när brottet begicks. Den nya bevisningen som lagts fram, bland annat i form av pass, har enligt hovrätten visat att han var 17 år när knivattacken inträffade.

Straffet sänks därför till sluten ungdomsvård i två år och tre månader, uppger lokala medier. Den dömde ska också utvisas ur landet på livstid.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

knivattack mot polis i Borås

Mer i ämnet