Fördubblat antal remisser till ätstörningsvården på Sahlgrenska: ”Bekymmersamt”

Publicerad

På två år har antalet remisser till ätstörningsmottagningen för barn och unga vuxna på Sahlgrenska Universitetssjukhuset fördubblats. Framförallt bland 13- till 15-åringar.

– Det är svårt att bortse från pandemieffekten. Många har varit hemma mycket och är avskurna från sina sociala sammanhang säger Anne-Line Solberg, enhetschef.

På mottagningen vårdas patienter upp till 25 år och väntetiderna är från ett halvår upp till två år. Nu står cirka 90 personer i kö.

Från 2019 till 2021 har antalet remisser fördubblats, från 244 till 485 stycken. Enligt Anne-Line Solberg är väntetiderna i resten av regionen något lägre, från tre månader till ett och ett halvt år.

– Det är viktigt att säga att vi har kontakt med alla och följer upp på olika sätt. Sjuksköterskorna träffar dem och de får olika insatser under väntetiden, säger Anne-Line Solberg.

Vädjar om hjälp

På Mandometerkliniken i Alingsås har de inkommande remisserna under det senaste året ökat med 30 procent enligt verksamhetschefen Katarina Nygård. Hon berättar att hon varje vecka får telefonsamtal från desperata föräldrar och anhöriga som vädjar om hjälp.

– Det är väldigt långa väntetider och något som jag självklart tycker är ett stort problem. De här patienterna behöver få vård snabbt för att inte försämras, säger Katarina Nygård.

Politikerna medvetna om problemet

Hon säger att det inte finns tillräckligt många behandlingsplatser i öppenvården eller slutenvården i en så stor region som Västra Götaland. Nu finns 16 platser inom slutenvården för ätstörningar.

– Vi har det här under bevakning och tittar på behovet. Vi tittar också på var vi ska bygga ut vårdplatser, så vi är medvetna om problemet, säger Madeleine Jonsson (MP), vice ordförande Hälso- och sjukvårdsstyrelsen.

Hallengren vill ha nationella riktlinjer

Även socialminister Lena Hallengren (S) har engagerat sig i frågan.

– Nu tar vi nästa steg i utvecklingen av ätstörningsvården genom nationella riktlinjer. Så säkerställer vi en jämlik och tillgänglig ätstörningsvård i hela Sverige, säger hon i ett pressmeddelande i december 2021.

I klippet hör du verksamhetschefen Katarina Nygård på Mandometerkliniken i Alingsås berätta vad hon tycker politikerna behöver göra för att säkra ätstörningsvården.

Hit kan du vända dig angående ätstörningar

Här hittar mer information:

Vårdguiden om ätstörningar 1177

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.