Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Det är bedrövligt långa köer till Bup menar Gunilla Druve Jansson (C), i klippet berättar hon vad VGR nu ska göra för att korta dem. Foto: SVT/TT

Köerna till BUP längst i Västra Götaland – nu agerar politikerna

Uppdaterad
Publicerad

Kötiden till barn- och ungdomspsykiatrin i Västra Götalandsregionen är längst i hela landet. Över 1 500 barn och unga stod i kö i december 2020. Nu vill politikerna göra det lättare för föräldrar att kontakta BUP.

– Vi har bedrövligt långa köer, säger Gunilla Druve Jansson (C), ordförande i psykiatriberedningen.

Över 1 500 barn och unga stod i kö till barn- och ungdomspsykiatrin, BUP, i Västra Götaland i december 2020 enligt siffror från Sveriges kommuner och regioner. Det är avsevärt högre siffror än för någon annan region i landet.

Om man jämför med Skåne och Stockholm, de regioner med jämförbar befolkningsmängd, är siffrorna för de regionerna 4 respektive 565 i kö.

– Vi har bedrövligt långa köer. Som vi nu vill korta med olika insatser, säger Gunilla Druve Jansson (C), ordförande i psykiatriberedningen.

Ett telefonnummer

Nu ska politikerna ta tag i problemet genom att öka tillgängligheten till BUP, bland annat genom att skapa ett kontaktcenter ”En väg in” dit anhöriga kan höra av sig för att få snabb hjälp.

– Vi ska göra det enklare för föräldrar att kunna söka sig via ett telefonnummer. Så att man kan komma till rätt vårdnivå, säger Gunilla Druve Jansson (C).

Hör henne berätta mer om förslaget i klippet ovan.

Sämst i landet

Det låter ju självklart att det ska finnas någonstans att ringa. Hur kommer det sig att det inte har fungerat tidigare?

– Där har vi ett gemensamt ansvar, politiken och professionen att vi inte har slagit våra kloka huvuden ihop. Men nu tycker jag att vi har gjort det, säger Gunilla Druve Jansson (C).

Enligt Psykiatrin i siffror var Västra Götalandsregionen 2019 sämst i landet avseende ”Besök i öppenvård per helårsarbetande personal”. Siffrorna för Västra Götaland pekar på att varje helårsarbetande inom BUP endast har drygt ett patientbesök per dag.

Det visar sig också att BUP i regionen inte klarar av att uppnå vårdgarantin inom varken första besök, fördjupad utredning eller behandling.

Enligt Gunilla Druve Jansson ligger man i nuläget inte högst i landet när det kommer till antal köande, då man har upphandlat hjälp och på så sätt kunnat beta av flera hundra personer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer