Gill Eriksson, chef för Tullens kriminalenhet i Väst. Foto: SVT

70 kilo kokain – rekordbeslaget i Uddevalla hamn

Publicerad
Den 22 mars kunde Tullverket meddela att man återigen gjort ett stort beslag av narkotika i Uddevalla hamn. Nu kan man bekräfta att det rör sig om 70 kilo kokain.
– Tre personer sitter nu häktade säger, Peter Larsson, åklagare.

Under de senaste två månaderna har alltså två stora beslag av narkotika grjots i Uddevalla hamn. I januari gjorde man ett beslag om 25 kilo kokain till ett värde av 50 miljoner och den 22 mars kunde man, efter en visitiation av ett fartyg från Colombia, göra ett rekordbesllag på 70 kilo misstänkt kokain, något som P4 Väst var först med att rapportera om.

– Just nu sitter tre personer häktade på sannolika skäl, misstänkta för synnerligen grovt narkotikabrott och synnerligen grov narkotikasmuggling, säger Peter Larsson, åklagare vid riksenheten för grov och organiserad brottslighet.

Fartyget hade registrerat koks i sin lagliga last, men inte koks som i smeknamnet för kokain utan koks som är ett slags industrikol  som innehåller en hög halt av aska och som kan användas som bränsle. 

Internationell brottsliga 

De häktade personerna kommer enligt åklagare Peter Larsson från tre olika länder: Italien, Albanien och Bulgarien, men huruvida lasten var ämnad för Sverige eller om den skulle vidare ut i Europa kan han ännu inte svara på. 

– Det vi gör i utredningen nu är att fokusera främst på vart narkotikan var på väg och om det finns fler personer inblandade i smugglingen säger, Peter Larsson. 

Urspungslandet viktig faktor 

Båda fartygen som Tullverket under det senaste månaderna har hittat narkotika på har kommit direkt från Colombia, men varför man gjort de stora beslagen just i Uddevalla kan Gill Eriksson, biträdande enhetschef för Tullverkets kriminalenhet inte svara på.

– När vi väljer ut vilka  fartyg som Tullverket ska kontrollera gör vi flera bedömningar och självklart är ursprungslandet en viktig faktor när vi bestämmer vilka fartyg vi ska kontrollera, säger hon.

Men varför hittar ni det här just i Uddevalla?

– Det vet vi inte, men något som vi har sett den senaste tiden är att fartyg oftare kommer direkt till Sverige med narkotikan från ursprungsländerna, tidigare gick de oftare genom andra europeiska hamnar innan de kom till Sverige, säger hon.

Hur mycket är det misstänkta kokainet värt?

– Värdet på gatan kan vara ofantligt stort, vanligtvis brukar man räkna på ungefär 1000 kronor per gram, men det exakta värdet får vi veta när vi analyserat renhetsgraden på beslaget närmre, säger hon. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer