Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör prefekten Ola Kronqvist som minns den ihjälskjutna polisen Foto: TT

Kollegorna om ihjälskjutne polisen: ”Kunde hantera hetsiga situationer”

Uppdaterad
Publicerad

En god kamrat, omtänksam och duktig på sitt jobb. Så beskriver kollegorna den polisman i 30-årsåldern som sköts till döds i Biskopsgården.

Nyligen tog han sin examen vid polisutbildningen i Växjö.

– Det är starka känslor. Detta var hans drömyrke, säger Ola Kronkvist, prefekt vid Linnéuniversitetets polisutbildning.

Hör prefekten Ola Kronqvist som minns den ihjälskjutna polisen

Upprepade gånger sökte han in till polisutbildningen. Till slut kom han in och nyligen tog han sin examen. På Linnéuniversitet i Växjö minns man honom som en engagerad student som var aktiv i studentföreningen.

– Han var väldigt motiverad och gav inte upp, säger Ola Kronkvist.

Bland de närmsta kollegorna på Hisingen där den 33-årige polisen jobbade är sorgen och bestörtningen stor. Ingen vill låta sig intervjuas ännu om dödsskjutningen eller om den avlidne kollegan. Man är för berörd.

Ny – och uppskattad

Men man vill gärna hylla sin kollega. Han beskrivs som en nybliven och uppskattad polis. En person som var diplomatisk och som kunde hantera hetsiga situationer.

Före det att 33-åringen utbildade sig till polis så var han anställd av Försvarsmakten och tjänstgjorde bland annat i Mali. På hans hemregemente P7 i Revingehed har flaggorna vajat på halv stång och under gårdagen startades en insamling till mannens minne.

– Redan på ett dygn har insamlingen gett 350 000 kronor. Pengarna ska gå till blommor på begravningen, ett minnesplakat på soldathemmet och resten till hans efterlevande, säger Mikael Persson, soldathemsföreståndare på regementet utanför Lund.

”Det är så sorgligt”

Mikael Persson jobbade tillsammans med 33-åringen i Mali och beskriver det som att någon körde en kniv i honom när han fick reda på vilken polis det var som skjutits ihjäl.

– Det är så sorgligt. Jag minns honom som en god kamrat, omtänksam och duktig på sitt jobb.

Till mannens minne samlas för varje timme fler och fler blommor vid träden på Hisingen där mannen sköts. Ljus är tända och handskrivna brev ligger bredvid. Poliskollegorna måste jobba vidare. Men utan 33-åringen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer