En av de misstänkta ska ha en chefsroll i Färgelanda kommun. Foto: Emilie Holtet

Kommunal chef misstänks ha köpt telefoner och datorer – för privat bruk

Uppdaterad
Publicerad

En chef och en anställd i Färgelanda kommun har polisanmälts misstänkta för att ha köpt telefoner och datorer till sig själva – för flera hundra tusen kronor.

I förre veckan kallade Färgelanda kommun till pressträff för att berätta att två anställda stängts av från sina tjänster och polisanmälts. De båda misstänks för att ha förskingrat flera hundra tusentals kronor.

Chef misstänks

Det handlar om mobiler och datorer som man köpt in för privat bruk och larmet inkom via kommunens visselblåsarfunktion. En av de misstänkta ska också ha någon typ av chefsroll i kommunen.

– För att kunna göra den här typen av inköp behöver man ha ett budgetansvar, säger Christel Olsson, personalchef på Färgelanda kommun.

Enligt personalchefen har man ett system där inte en person ska kunna köpa in varor själv – man är två personer som kontrollerar.

– Systemet bygger på att inte en person ska kunna göra en beställning men om det då är två som bestämmer sig för att ha en egen agenda så kan det hålla på länge, säger hon till SVT.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.