Anna Skarsjö, avdelningsordförande för Kommunal Väst. Foto: privat

Kommunal kräver ursäkt för jobbannons

Uppdaterad
Publicerad

Den raljanta jobbannonsen om undersköterskor, som bara hann ligga ute ett par dagar på Partille kommuns hemsida, upprör även fackförbundet Kommunal.

– Jag förutsätter en ursäkt från arbetsgivaren till alla undersköterskor,säger Anna Skarsjö, avdelningsordförande för Kommunal Väst.

Det är en upprörd avdelningsordförande som svarar när SVT Nyheter Väst når henne på telefon. Hon har läst jobbannonsen och har reagerat starkt på den.

– Den är förskräcklig från början till slut. Vad har man för bild av undersköterskor egentligen, säger Anna Skarsjö till SVT.

”Fruktansvärt nedvärderande”

Hon säger att hon blev upprörd redan när hon läste den första delen av annonsen där det står om kopplingen mellan att checka in i tid för att komma med ett flyg och att vara ombytt och klar för ett arbetspass på Kullegårdens äldreboende. ”Det kan vara bra att veta för då förstår du också vilken buss du behöver ta för att vara ombytt och klar när ditt arbetspass börjar”.

– Och det här med att man oftast bör vara glad, kunna klockan, kommunicera och hantera en dator. Nedvärderingen är fruktansvärd och det här säger mycket om hur man ser på våra yrkesgrupper, undersköterskor och vårdbiträden.

Avancerat arbete

Hon säger att hon aldrig har varit med om något sådant här tidigare, men drar en liknelse med en annons som Landstinget i Dalarna haft. Då ska det har ha publicerats en bild på en leende läkare och en sjuksköterska men där undersköterskan bara var en streckgubbe utan ansikte.

– Vad har man för syn på våra medlemmar som utför ett så otroligt avancerat arbete både inom sjukvården och äldreomsorgen. Dygnet runt, året runt och dessutom med usel lön, säger Anna Skarsjö.

Enhetschefen som är ansvarig för den numera borttagna annonsen har bett om ursäkt för sina formuleringar. Läs mer om det här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.