”Har du vett och etikett?” lyder en av frågorna i jobbannonsen som upprört många på sociala medier. Foto: SVT

Annons för undersköterskejobb rör upp starka känslor

Uppdaterad
Publicerad

”Är ditt stora intresse att vinna tid för att hinna ta en rökpaus så behöver du inte söka detta arbete.” En annons för ett jobb som undersköterska i Partille har rört upp starka känslor på sociala medier.

Annonsen för en halvtidstjänst som undersköterska på Kullegårdens äldreboende inleds såhär:

”Har du vid något tillfälle rest med flyg? Då förstår du kopplingen mellan att checka in i tid för att komma med din flight?

Det kan vara bra att veta för då förstår du också vilken buss du behöver ta för att vara ombytt och klar när ditt arbetspass börjar.”

Bland kvalifikationerna som krävs nämns ”att kunna klockan och hantera en dator.” Den som söker jobbet ska även kunna svara i telefon och kommunicera med människor. Det är viktigt att ”inte använda Facebook och Snapchat var tredje minut”. 

”Helt horribelt utformat”

Jobbannonsen spreds på sociala medier och väckte starka reaktioner. ”Helt horribelt utformat och en skymf mot alla undersköterskor”, skriver en kvinna. ”Kränkning, känner jag”, skriver en annan.

Jobbannonsen för arbetet som undersköterska Foto: SVT

Under fredagen togs annonsen bort. Då hade den legat ute i två dagar. Enhetschefen Anneli Franzén beklagar det som hänt.

– Jag ber tusen gånger om ursäkt. Personer har känt sig kränkta av mitt sätt att formulera mig och därför har annonsen tagits bort, säger hon.

”Formulerade mig uppenbarligen väldigt fel”

Anneli Franzén betonar att hon har stor respekt för personalen på äldreboendet och menar att annonsen var ett försök att tänka nytt.

– Jag försökte ha glimten i ögat, men formulerade mig uppenbarligen väldigt fel. Nästa gång kommer jag att ta hjälp av vår kommunikationsenhet, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.