Foto: SVT

Kommunalråd anmäler ensamkommande för bidragsbrott

Uppdaterad
Publicerad

Två personer som anlände som ensamkommande asylsökande till Mariestad har anmälts för bidragsbrott sedan deras ålder skrivits upp. Kommunstyrelsens ordförande Johan Abrahamsson (M) står bakom anmälan.

I somras beslutade kommunstyrelsens arbetsutskott att ensamkommande som får sina åldrar uppskrivna ska anmälas om brott kan misstänkas. Detta är första gången det sker, rapporterar Mariestads-tidningen.

– Någonstans måste vi förstå att det här tar stora resurser från andra. Ensamkommande med felaktig ålder som hamnar i en kommunal anläggning är betydligt dyrare än om de är Migrationsverkets ansvar, säger Abrahamsson till tidningen.

Oppositionen och de andra allianspartierna är nu emot att sommarens beslut verkställs. Moderaternas ordförande i Mariestad, riksdagsledamoten Sten Bergheden, säger att partiet står bakom beslutet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mariestad

Mer i ämnet