Axel Josefsson (M) vill effektivisera kommunens verksamhet för att spara pengar. Foto: Moderaterna Göteborg

Kommunalrådet: ”Blir förbannad och ledsen”

Publicerad

Natten till onsdagen rånades och knivhöggs en 18-årig man på Hjalmar Brantingsplatsen i Göteborg. Han avled sedan under morgonen av sina skador. Nu reagerar kommunalrådet Axel Josefsson (M).
– Jag blir både förbannad och ledsen över det som hänt., säger han.

Det som vid 02-tiden inatt började som ett rån under knivhot riktat mot två unga män urartade till att ett av rånoffren knivhöggs. Två män i 20-årsåldern och en flicka i 17-årsåldern är nu misstänkta för mordet.

– Det är förfärligt att en ung människa ska sätta livet till för en mobiltelefon och en halskedja. Helt orimligt, säger Axel Josefsson. 

– Tacksam över att polisen kunde ingripa så snabbt som de gjorde, och fick tag i de misstänkta.

Hur ser du på tryggheten i Göteborg?

– Vi har ett uppdrag i kommunstyrelsen där vi vill titta över flera platser i Göteborg för att förbättra tryggheten. Vi behöver ta en titt på den här platsen där också, säger Axel Josefsson.

”Där ligger roten till det onda”

Enligt uppgifter till GP handlar har båda de misstänkta männen dömts tidigare, för bland annat mindre narkotikabrott. Tidningen skriver också att de tre misstänkta ska ha varit drogpåverkade när de greps, något som inte polisen kan bekräfta för SVT.

Axel Josefsson understryker dock vikten av att stävja användandet av och handeln med droger, vilket inbegriper såväl polis som skola och socialtjänst.

– Där någonstans ligger roten till mycket av det onda vi ser, menar han.

Bernmar: ”Något positivt i allt det mörka”

Även kommunalrådet Daniel Bernmar (V) menar att polisen och politikerna måste arbeta för att göra Göteborg tryggare.

– Det är naturligtvis förståeligt att många upplever en otrygghet som vistas i det här området, efter en sådan fruktansvärd händelse, säger han.

Daniel Bernmar, Vänsterpartiets gruppledare i Göteborg

För att få bukt med kriminaliteten vill Bernmar se en ökad jämlikhet i Göteborg. Exempelvis handlar det om att se till att alla elever klarar skolan, eftersom de som hamnar i kriminalitet ofta har misslyckats med just det, menar han.

I nuläget hoppas Daniel Bernmar att fallet med den knivmördade 18-åringen snart kan tas upp i rätten.

– När det gäller det här fallet verkar det finnas goda förutsättningar att väcka åtal, vilket är något positivt i allt det mörka.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Knivvåldet

Mer i ämnet