Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Enligt kommunen, kommer nedskärningsplaner påverka visstidsanställda men Sveriges Lärare berättar att även några tillsvidareanställda lärare kommer att flyttas till andra skolor. Foto: SVT

Kommunalrådet i Alingsås om besparingarna i skolan: ”Det kommer att ske förändringar”

Uppdaterad
Publicerad

Oron är stor bland de 90 visstidsanställda inom skola och förskola i Alingsås kommun.

Många av dem riskerar att inte få sina anställningar förlängda när kommunen tvingas till besparingar.

– Arbetssituationen är väldigt ansträngd, säger Lotta Bank, vice ordförande hos Sveriges Lärare i Alingsås.

Invånare i Alingsås kommun har reagerat stark på beskedet om eventuella ekonomiska anpassningar inom skolan och förskolan. Kommunen har även gått ut med informationen på sin webbsida för att förklara sina nedskärningsplaner.

– Jag har nåtts av en hel del rykten som definitivt inte stämmer. Det kommer att ske förändringar men det kommer inte vara tal om att 50 stycken ska sluta, det blir ganska normala anpassningar, säger Daniel Filipsson (M) kommunalråd i Alingsås.

Men han bekräftar att alla visstidsanställningar inte kommer att förlängas inför nästa läsår.

Många stressrelaterade tillbud

Lotta Bank, vice ordförande hos Sveriges Lärare i Alingsås, säger att nuvarande arbetsmiljön i kommunala skolor är väldigt ansträngd och att de har fått många tillbudsanmälningar under de senaste veckorna.

– Det är väldigt många tillbud om stress och oro och om att man inte kan sova, man har ont i magen, man vet inte vad som ska hända när man kommer på dagen, säger Lotta Bank.

Namninsamling och demonstration

Namninsamlingen mot eventuella uppsägningarna i Alingsås förskolor och skolor som startade på nätet för ett par veckor sedan har drygt 2 000 underskrifter och i början av maj planeras det en demonstration i centrala Alingsås.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.