Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör läraren Malin Dahlin berätta om hur arbetsdagen på skolan kan se ut. Foto: SVT

Läraren Malins oro för barnen när skolorna i Alingsås ska spara: ”Det blir förvaring”

Uppdaterad
Publicerad

Vikarier och visstidsanställda riskerar att bli av med sina jobb när skolorna i Alingsås måste spara pengar.

Samtidigt vittnar lärarna om att arbetsbelastningen redan är hög.

– Det blir en förvaring snarare än en hög kvalité på undervisningen, säger specialläraren Malin Dahlin.

Malin Dahlin jobbar sedan tio år tillbaka som speciallärare i Alingsås kommun. Hon berättar om en stor oro bland kollegorna.

Alla kommunala skolor och förskolor har nåtts av besked att ungdomsförvaltningen ligger flera miljoner kronor under budget och att det är vikarier och visstidsanställda som kommunen antagligen kommer att spara på.

– Jag är orolig för alla lärare i Alingsås kommun som har en jättehög arbetsbelastning och jag ser en stor ökad risk för att det blir fler sjukskrivningar och att vi tappar kompetent personal, säger Malin Dahlin.

”Elever får betala högsta priset”

Redan nu menar Malin att hon inte har tid för planering innan och efter lektioner och när någon av lärarna blir sjuk delas eleverna upp på andra årskurser. Enligt Malin kommer situationen att försämras om ytterligare personal försvinner från skolan och fritids.

– Om elever som är i stort behov av stöd inte får det så finns det också en ökad risk för att de blir hemma och inte kommer till skolan. I det läget vill vi absolut inte hamna, säger Malin Dahlin.

Malin Dahlin lägger till att hon är positiv till att det är många kollegor och vårdnadshavare som reagerar och agerar och hoppas att kommunen ska satsa mer pengar på skolan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.