Visa alla (2)

Kommunalrådet ser inte tre terminer som lösningen

Publicerad

På Amerikanska gymnasiet i Göteborg ska eleverna gå tre terminer i stället för två. Något som rektorn menar ger flera fördelar. Men från politiskt håll är intresset svalt.
– Jag ser inte det här som den största, lättaste eller snabbaste lösningen på skolans utmaningar, säger kommunalrådet Helene Odenjung (L).

Det nyöppnade Amerikanska gymnasiet kommer att ha tre terminers undervisning. Det innebär att sommarlovet kortats och att höst- och sportlov förlängts.

Skolans rektor, Peter Heddelin, anser att tvåterminssystemet är förlegat och att det finns stöd i forskning att tre teminer är bättre.

– Forskare har ända sedan 1908 känt till att det här är ett bättre sätt att bedriva studier, säger rektorn Peter Heddelin.

”Intressant att följa det”

Helene Odenjung är kommunalråd i Göteborg med ansvar för förskola, grundskola, gymnasieskola och arbetsmarknad samt jämställdhet. Hon vill se vad resultatet blir av Amerikanska gymnasiets tre terminer.

– Jag tycker det ska bli intressant att följa det. Den diskussionen har förts till och från i Sverige om man ska lägga terminerna annorlunda, säger hon.

Inte på agendan

Jonas Attenius (S)

Jonas Attenius är gruppledare för Socialdemokraterna i Göteborg. Han delar inställningen kring de tre terminerna på  Amerikanska gymnasiet.

– Jag tycker det ska bli intressant att följa utvecklingen, men just nu är det ingen fråga som vi har på agendan, säger han.

Den fördel som han ser med tre terminer är att tre terminer skulle kunna ge mer uppehåll och underlätta återhämtningen för elever.

Ser en nackdel för familjer

Helene Odenjung (L) tror att fler terminer med kortare uppehåll skulle kunna underlätta för elever som har svårt att hänga med i skolan.

– Nackdelen kan vara att du inte kan göra saker med din familj därför att du ska gå i skolan då.

Och Helene Odenjung ser inte att hon kommer driva frågan om tre terminer för Göteborgs skolor.

– Skulle någon skola vilja pröva det får vi titta på det då.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer