Foto: Privat/Peter Nordahl

Stadsdelschef om spottloskorna mot flickan på HVB-hem: ”Otroligt förskräckligt”

Uppdaterad
Publicerad

I ett videoklipp syns en anställd på ett HVB-hem i Västsverige spotta och skrika på en flicka som placerats på boendet. Det är stadsdelen Rinkeby-Kista i Stockholm som beslutade om placeringen, och nu kommenterar de incidenten.

– Det ser ut som att en vuxen person beter sig otroligt förskräckligt, säger Susanne Leinsköld, stadsdelsdirektör.

Se henne berätta mer om vad stadsdelen gör i fall som detta, i klippet ovan.

I videoklippet, som SVT Nyheter Väst tidigare rapporterat om, spottar en anställd på flickan. Han skriker även att hon ska slå honom, och kallar henne för ”fegis”.

– Det är otroligt allvarligt, det jag ser på filmen, och hur det framställs, säger Susanne Leinsköld.

”Vi gör förstås en polisanmälan”

Susanne Leinsköld kan av hänsyn till sekretess inte uttala sig om det enskilda fallet, men berättar om hur ärenden som dessa hanteras generellt.

– Vi agerar snabbt om vi skulle få veta något sådant här, och vi tar snabb kontakt med vårdgivare och berörd familj. Vi gör förstås en polisanmälan, säger hon.

Utredning kan leda till avbrutet samarbete

De utreder också händelser som denna för att försöka ta reda på vad som har hänt. Beroende på vad som kommer fram, tas sedan beslut om vad som ska hända framöver.

– I värsta fall kan det bli så att vi avbryter ett samarbete, förstås, säger Susanne Leinsköld.

Inspektion för vård och omsorg, som har tillsynsansvar för HVB-hem, bekräftar att det finns ett klagomålsärende om incidenten men vill i övrigt inte kommentera filmen.

Samtidigt bekräftar polisen att en anmälan har upprättats som gäller misshandel och olaga hot.

Boendet utreder incident

Enligt chefen på boendet, som SVT Nyheter Väst talade med under onsdagen, så utreds en incident som ska ha inträffat nyligen.

– Vi har en grej som vi håller på med på boendet. En incident mellan en personal och en ungdom, säger chefen på HVB-hemmet.

SVT har varit i kontakt med den aktuelle mannen som hänvisar alla frågor till chefen på HVB-boendet. Även chefen på boendet har fått möjlighet att bemöta flickans anklagelser om våld samt innehållet i filmen. De har dock inte gått att nå under torsdagen.

Enligt uppgifter till SVT är flickan inte längre kvar vid boendet.

Starta klippet nedan för att se flickans film från händelsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.