Här spottar HVB-hemmets personal på omhändertagen flicka: ”Jag ska lära dig”

Uppdaterad
Publicerad

En tonårsflicka som placerats på ett HVB-hem i Västsverige ska ha blivit spottad på av en personal på boendet. Flickan fångade händelsen på film med sin mobiltelefon.

– Jag blev helt chockad för jag kunde inte andas, säger flickan.

I klippet ovan ser du flickans egen film från händelsen på HVB-hemmet i Västsverige.

En person i ledande ställning på ett boende på ett HVB-hem i Västsverige betedde sig hotfullt mot en flicka som placerats på boendet. I filmen som SVT Nyheter Väst nu publicerar syns den manlige personalen när han både spottar på flickan och skriker åt henne.

Enligt chefen på boendet, som SVT Nyheter Väst talat med, så utreds en incident som ska ha inträffat nyligen.

– Vi har en grej som vi håller på med på boendet. En incident mellan en personal och en ungdom, säger chefen på HVB-hemmet.

Vill inte svara

I filmen, som är en minut och 38 sekunder lång, syns den manliga personalen spotta tre gånger på flickan. Han skriker samtidigt: ”Jag ska lära dig vad som är rätt och fel. Prova om du vågar” och ”Bråka inte med mig”.

Flickan skriker tillbaka: ”Ge mig min telefon” och ”Jag fattar”.

När vi når flickan befinner hon sig inte längre på HVB-hemmet. Enligt henne har hon bott på hemmet en tid och det har inte varit något bråk tidigare. Det var när hon nekades sina cigaretter som bråket eskalerade.

– Jag sa att jag skulle skapa kaos på boendet ifall jag inte fick röka. Då skrek han att han skulle slå mig som jag aldrig hade blivit slagen förut, och tog strupgrepp på mig, säger hon.

”Han kallade mig fegis”

Det är först efter det påstådda strupgreppet och misshandelshotet som flickan börjar smygfilma det som sker med sin mobiltelefon. Hela förloppet ska ha varat cirka tre minuter, enligt henne.

– Man ska inte slå någon som bor på boendet. Jag visste inte att han skulle reagera så. Han ville att jag skulle slå tillbaka och kallade mig fegis när jag inte gjorde det.

SVT Nyheter Väst har varit i kontakt med flickans vårdnadshavare, som båda reagerat kraftigt efter händelsen. Flickans mamma är mycket chockad och ledsen över det som hänt.

– Jag ringde till polisen när jag fick höra vad som hänt och de tyckte det var jättehemskt, säger mamman till SVT Nyheter Väst.

Chefen på HVB-hemmet är mycket förtegen kring vad som hänt och ber att få återkomma i ärendet.

– Jag vill inte svara på det, för det är under utredning.

SVT har sökt den aktuelle mannen, som inte svarat på upprepade kontaktförsök. Även boendet har fått möjlighet att bemöta flickans anklagelser om våld samt innehållet i filmen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.