Misstaget Lars Söderberg gjorde var att han inte kontrollerade om det behövdes ytterligare tillstånd. Och därför efter nästa 40 år har huset nu rivits.
Utanför Strömstad ligger Saltö. En ö där Länsstyrelsen på 60-talet inrättade ett naturreservat. Några år senare år 1974 köpte Lars Söderberg och hans fru en jordbruksfastighet på Saltö. På ön hade de släkt och han ville leva nära naturen.
– Det här var en lunga vet du, för själen och för personligheten. Att kunna gå här och såga och jobba med en så liten jordbruksfastighet, säger pensionären Lars Söderberg.
Fick tillstånd
När Söderberg köpt fastigheten sökte han bygglov för en villa, men Länsstyrelsen sa nej eftersom marken nu låg i ett naturreservat. Han fick även nej till att bygga ett garage, men fick sedan tillstånd av byggnadsnämnden i Strömstad att bygga en ekonomibyggnad, ett uthus.
– Det var lantbruksegendom och då använde jag det för grejerna, jag hade traktor, plogar, harvar och allt möjligt, säger Lars Söderberg.
1979 började problemen för Söderberg. Länsstyrelsen krävde då en förklaring av byggnadsnämnden i Strömstad hur de kunnat ge bygglov för ett uthus i ett naturreservat.
Nämnden gjorde fel
Byggnadsnämnden beklagade och sa att de gjort fel, men de kunde inte riva upp beslutet. Länsstyrelsen krävde då av Söderberg att han skulle ta bort uthuset på egen bekostnad. Det var en dålig idé tyckte Söderberg som vägrade och överklagade.
Ärendet gick till kammarrätten, jordbruksdepartementet och slutligen till Alingsås tingsrätt som beslutade att uthuset skulle rivas. Men Söderberg rev inte uthuset utan fortsatte att tillbringa en stor del av sin tid på fastigheten.
– Där odlade jag potatis och grönsaker. Jag höll ordning, slyade av, plogade och harvade, sådde och så vidare. Sen gick jag här och plockade svamp i skogen, säger Lars Söderberg när han står vid en äng på fastigheten.
Allt skulle ha varit frid och fröjd om nu inte Länsstyrelsen återkommit med sitt krav på rivning.
– Det har ju varit tydligt hela tiden från 70-talet att de här byggnaderna är olagliga, säger Eva Olsen som är funktionschef på Länsstyrelsens naturvårdsenhet.
Under åren som gått har Söderberg samlat på sig en hel del saker på sin mark. När Länsstyrelsen var på besök 2010 så upptäckte de husvagnar, bilar och en hel del annat.
– Vi har fått in väldigt många klagomål från allmänheten om att man inte kan röra sig i området. Därför har vi då ansett att det behöver göras någonting så att vi kan få det att se ut som det gjorde från början, säger Eva Olsen, funktionschef på Länsstyrelsens naturvårdsenhet.
Hamnade hos Kronofogden
Söderberg vägrade rensa området och riva uthuset. Då gick Länsstyrelsen vidare rättsligt och till slut hamnade ärendet hos Kronofogden som rev uthuset och tog bort allt, kläder, redskap och maskiner. Till och med en flygel som stod i uthuset försvann. Sedan såldes även Söderbergs fastighet, det vill säga all mark, för 150 000 kronor. Det skulle täcka delar av kostnaden för rivningen som kostade över en halv miljon kronor.
– Det är en tragedi alltså, det är ingenting annat. Det är en katastrof alltså. Jag var inte skyldig någon en ettöring på det här stället, säger Lars Söderberg.
När vi träffar Lars Söderberg är han övertygad om att han är skyldig Kronofogden en halv miljon kronor. Men så är det inte. Länsstyrelsen har valt att låta staten betala.
– Det beror ju på att han inte hade möjlighet att betala. Hade det varit någon som haft möjlighet att betala så hade den personen stått för kostnaden. Men i det här läget när en person inte har möjlighet att betala så är det staten som står för kostnaden, säger Eva Olsen, funktionschef på Länsstyrelsen.
Fast Länsstyrelsen har inte sagt till Söderberg att han slipper betala en halv miljon kronor, eftersom de inte uppfattat att han undrat över det.
Förlorat allt
Söderberg har nu förlorat allt han byggt upp på Saltö under nästan 40 år. Det är på grund av ett felaktigt beslut i Strömstad kommun. På 70-talet borde Söderberg ha förstått att ett bygglov från kommunen inte per automatik innebar att han fått lov att bygga.
– Om man vill göra någonting så kan det behövas fler än ett tillstånd. I de här fallen när det gäller nybyggnad i ett naturreservat inom ett strandskyddsområde så krävs det både bygglov och dispens från strandskyddet och dispens från reservatsbestämmelserna. Då är det kommunen som prövar bygglovet och i vissa lägen Länsstyrelsen som prövar reservat och strandskyddsbestämmelserna, säger Eva Olsen, funktionschef på Länsstyrelsens naturvårdsenhet.
Men om kommunen inte hänvisar ärendet till Länsstyrelsen, är man då själv skyldig att ta reda på att man ska gå vidare dit?
– Ja, då har man ett ansvar, svarar Eva Olsen.
Lars Söderberg har nu förlorat allt. Uthuset är rivet, alla verktyg, möbler och fordon är borta och marken såld. Det som är kvar är en pågående process mot staten för att få skadestånd. Lars Söderberg vet inte vad han ska göra om han förlorar den processen.
– Ja, vad kan jag göra? Ska jag hänga mig då eller ska jag göra något annat? De kunde gott ha väntat tills jag blivit en riktig jordgubbe, suckar Lars Söderberg.