Snart kan det vara ett minne blott att få Foto: SVT

Kommunen stänger ner odlingsområde – odlare förtvivlade

Uppdaterad
Publicerad

84 odlingslotter i Lärjeholms odlarförening i Göteborg ska bort innan årskiftet. Här ska istället bli uppställningsplats för tåg – om sju år.

Fåglarna lyckas så när överrösta bruset från den intilliggande E45:an. Vid George Lattdos kolonilott har några av odlarna samlats. Alla är de upprörda över att tvingas lämna sin oas. Ordföranden Jalal Shervanis dotter har till och med skrivit till kungen för att få hjälp.

 - Området betyder mycket inte bara för oss vuxna, utan för våra barn och barnbarn. Speciellt under sommarlovet, säger Jalal Shiervani.

Problem med nedskräpning

I maj blev de alla kallade till Fastighetskontoret och budskapet de fick var – odlingsområdet ska avvecklas. Under en längre tid har har funnits problem med nedskräpning, kommunen har inte varit nöjd och till sist tog tålamodet slut. Från årskiftet ska allt bort, en tragedi för många odlare, vissa har varit här i över 40 år. 

 - Här är man fri, man kan grilla, dricka kaffe och jag är pensionär. Vad ska vi göra om de kastar ut oss? Undrar George Heno, en av arrendatorerna.

 - Det är två skäl till att vi nu stänger området, ett är nedskräpning, dumpning av avfall på området som inte är godtagbart ur miljösynpunkt, men delar av området ska framgent användas som uppställningplats för tåg, säger enhetschefen för fastighetskontorets arrendeenhet, Eva Odesten Romell till SVT Väst.

Men det är väl först om 7-8 år?

 - Ja, det är nåt sådant, det stämmer.

 - Vi har rensat nu, vi har inga problem här nu, varför fastna i det som varit, säger George Lattdo, också han arrendator.

Stor kontrast

Kontrasten mellan den verklighet vi ser när vi är på plats och de bilder Eva Odesten Romell sitter och bläddrar bland kunde knappast ha varit större. Vi ser inget farligt avfall, inga tegelstenshögar, inga soppåsar. Det vi ser är ett grovt, lite halvruffigt område med en stor portion charm. Och odlingar av mynta, koriander och vindruvor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer