Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Motorcykelturen på spektakulära Trollstigen höll på att ta en ände med förskräckelse. I klippet ser du stenbumlingarna rasa ner över kompisgänget. Foto: Privat

Kompisgängets skräckupplevelse i Norge – hamnade mitt i stenras på Trollstigen

Uppdaterad
Publicerad

Kompisgänget från Göteborg hamnade mitt i en nära-döden-upplevelse när bergsväggen ovanför Trollstigen i Norge började rasa ner över dem.

– Det var som ett hagel av stenar med stora bumlingar, säger Mikael Thorpert som filmade händelsen.

Se när stenarna rasar ner över kompisgänget i klippet ovan.

De fyra kompisarna från Göteborg var inne på sin fjärde dag av motorcykelsemestern när de under tisdagen började köra uppför den populära turistvägen Trollstigen i västra Norge, vilket även Bohusläningen berättat om.

– Vi hade inte kommit långt. Det var när vi var i den andra högersvängen som det börjar rasa stenar, säger Mikael Thorpert som körde sist och filmade resan med fastmonterade kameror.

Kör in i bergvägg för att ta skydd

– Jag ser hur David välter sin motorcykel för att ta betäckning och Andreas kör rakt in i bergväggen för att ta skydd, säger han.

På 20 sekunder var raset över. Och vännerna från Göteborg klarade sig fysiskt oskadda, förutom ett par blåmärken.

– Vi var så påverkade av adrenalin att vi först inte riktigt förstod vad som hade hänt. Min första tanke var att hjälpa mina kompisar att resa sina motorcyklar igen och sedan började vi bära bort stenar från vägen för att andra skulle kunna ta sig förbi.

Folk flydde ner från berget

Mikael Thorpert berättar hur folk flydde ner från berget efter raset, trots att stenar blockerade vägen.

– Det var lite panikartat. Folk hade väl sett raset och ville bort därifrån. Man hörde hur stenar skrapade mot bilarna när de körde över bumlingarna, men ingen stannade och hjälpte oss, säger han.

Trollstigen stängdes därefter, men kunde öppnas igen vid 19-tiden på tisdagen, enligt den norska nyhetssajten NRK, efter att polis och geolog varit på plats för att undersöka händelsen.

Måste bärga motorcyklarna

Nu har vännerna tagit in på hotell i närheten. Motorcyklarna är förstörda och måste bärgas hem till Göteborg.

– Vi är chockade så klart. Eftersom jag filmade så har vi kunnat titta på allt efteråt. Det var stora bumlingar som vi inte såg då, men som flög rätt förbi oss, säger Mikael Thorpert.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.