Foto: SVT

Konstgjord sjö i Skövde återuppstår

I Skövde håller en badsjö på att återuppstå. Det är Boulognersjön mitt i centrum som tömts och skrapats för att återfå sin svunna glans.

Fåglarna har sedan länge varit de enda badgästerna i Boulognersjön i Skövde. I 40 år har den konstgjorda sjön mer eller mindre förfallit. Men trots att många Skövdebor genom åren hört av sig till kommunen och bett om en upprustning, var det ingen som riktigt trodde på idén. Ingen förutom stadsträdgårdsmästaren,

–Jag tänkte att vi måste undersöka detta, så vi tog vattenprover vid sidan av. Och när det visade sig att det funkade, så var det ju bara att presentera lösningen, säger stadsträdgårdsmästare Marie Larsson när vi träffar henne vid det som i nuläget är en byggarbetsplats.

Sand sprutar ut ur stora lastbilar och lite längre bort håller en grävskopa på att placera ut stora stenar vid den blivande strandpromenaden. För när det visade sig att det inte skulle bli så besvärligt att återställa badsjön, var kommunen inte sena på att nappa.

Sjön tömdes

I mars tömdes sjön och avlagringar grävdes bort. Nu ska botten täckas av sand på nytt, och en playa ska byggas upp. Fem till sjuhundra kubikmeter sand kommer att gå åt. Nyligen öppnades också vattenposterna, och vattnet i sjön stiger nu långsamt, underifrån.

En av dem som kommit för att betrakta det som nu sker är Per-Jonny Sjögren som själv badade i sjön på 50-talet.

–Det var väl lite av ett sumphål redan då, men alla badade ju där. Det var som ett litet centrum för oss, säger han.

Vad tycker du om att de restaurerar badsjön då?

–Det är jättepositivt att de satsar på detta i Skövde.

Vattenkvalitén säkras

För att försäkra sig om vattenkvalitén kommer att hålla hög kvalitet framöver har kommunen investerat i en fontän och flera cirkulationspumpar. Drygt 4 miljoner kronor kostar projektet totalt. Och den 28 juni ska allt stå klart, för då är det invigning.

–Då blir det artister och tal. Och så kommer barn och äldre att gemensamt springa ut i sjön och provbada, säger Marie Larsson.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer