Kort ger klirr i kollekten

Uppdaterad
Publicerad

Kyrkorna i Sverige får in allt mindre pengar genom kollekt. I Göteborgs stift har kollekten för år 2011 minskat med drygt tre miljoner kronor jämfört med 2006. Men nu tar Romelanda församling nya grepp för att få in mer pengar på kollekt – med hjälp av en läsplatta och en kortläsare.

Under kollektpsalmen går håven runt som vanligt i Romelanda kyrka, men för den som inte har något småskrammel i fickan finns det sedan i november förra året ett alternativ – att ge kollekt med kort. Kyrkobesökarna går då till vapenhuset där en vaktmästare står till hands med en läsplatta och en krotläsare. En teknik för kollektinsalming som Romelanda färsamling är först med i Västsverige.

Fördelen är också att givarna kan välja vilket ändamål man vill skänka pengar till – vänförsamlingen i Sydafrika eller kanske missionären i Indien? Och resultatet har inte låtit vänta på sig.

– Det man kan se är framförallt ett lyft för gåvor som ges till ändamål där det finns ett lokalt engagemang. Där har det blivit ganska rejäla slantar med hjälp av kortbetalning, säger Joel Kalin, präst i Romelanda församling.

Sedan några år tillbaka finns det kollektomater i vissa större kyrkor i Västsverige, men tekniken Romelanda kyrka använder är billigare och passar därför mindre församlingar bättre. Men den traditionella kollekthåven får finnas kvar ett tag till.

– Jag tycker det är jättebra, väldigt ofta har man ju inte kontanter på sig, säger Birgitta Bidås, trogen kyrkobesökare.

Tydlig trend att kollekten minskar

De svenska kyrkorna får in allt mindre pengar genom kollekten. I Göteborgs stift samlades det in över 21 miljoner genom kollekt 2006. En siffra som förr året hade sjunkit till 18 miljoner. Kanske kan den nya tekniken vända trenden. För prästen Joel Kalin hymlar inte med att syftet är att få in mer pengar på kollekten.

– Vi vill ju ha ett system som främjar givande. Det är ju del av kyrkans väsen och som tillhör den kristna tron att vi får ta emot så mycket fantastiskt från Gud och då är det också natruligt att få lova att ge det vidare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.