Pytonormarna föds upp på farmer i Vietnam, ett land som saknar djurskyddslagar, innan de blir till djupfryst köttprodukt i bland annat Sverige. Foto: TT / SVT

Kritik mot försäljningen av pytonormskött i Sverige: ”Helt galet”

Uppdaterad
Publicerad

Importerat pytonormskött från Vietnam som djupfryst delikatess – försäljningen är helt laglig och sker i matbutiker runtom i Sverige. Att det tillåts är däremot ”helt galet”, enligt kritikerna som menar att det inte finns några djurskyddslagar i landet där ormarna föds upp.

– Man klipper huvudet av dem med en trubbig sax, säger zoologen Jan Westin.

Se bilderna från frysdisken med exotiskt kött genom att starta klippet i spelaren.

Det pytonormskött som konsumeras i Sverige kommer från Vietnam, där ormarna föds upp och slaktas. Flera internationella djurrättsorganisationer menar att Vietnam inte har några djurskyddslagar. En av dem bekymrade är Jan Westin, zoolog och tidigare vetenskaplig ledare på Universeum i Göteborg.

– Jag har sett bilder från farmerna. Man klipper huvudet av dem med en trubbig sax, det är inte ett sätt som något djur ska behöva dö på, säger Westin, som även är vetenskaplig ledare The perfect world foundation.

Importören: Vi har intyg

Den enda importören av exotiskt kött i Sverige är Viltpoolen AB, i Öjebyn i Norrbotten. De köper in ormköttet från en leverantör i Belgien, dit det har fraktats från Vietnam. All myndighetskontroll sker därför i Belgien och inte i Sverige. Köttet salmonellatestas också i Belgien innan det skickas vidare till andra länder.

På Viltpoolen berättar man att intresset för exotiskt kött är klart störst i Västsverige.

I ett uttalande till SVT Nyheter Väst säger Viltpoolen att man inte ser något problem med att handla med en art som är klassad som hotad, och att pytonköttet har ett godkänt så kallat cites-intyg från leverantören i Belgien.

Men Jan Westin menar att man genom att köpa den här typen av exotiskt kött, exempelvis från pytonorm, så gynnar man en djurhållning som inte hade varit acceptabel i Sverige.

– Det tycker jag är galet, säger han.

Detta är Cites-listan

Pytonorm är en art som är hotad enligt Cites, en internationell överenskommelse om handeln med hotade arter av vilda djur och växter. Den är hotad till klass 2 på en 3-gradig skala.

Om en art hamnat på Cites-listan innebär det att den internationella handeln med denna har lett till en minskning i populationen, och i förlängningen kan leda till utrotning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.