Forskarna Oleksandr Nechyporchuk och Tobias Köhnke utvecklar konstfibrer av kitosan Foto: RISE biobaserade fibrer

Krabbskal i kläder – för en bättre miljö

Uppdaterad
Publicerad

Skal från kräftdjur går i vanliga fall rakt ner i soporna som avfall för de allra flesta, men nu kan det komma att bli ändring på det.

– I strävan efter att göra klädindustrin mer hållbar utvecklar vi nu konstfibrer av kitosan, som utvinns från krabb- och räkskal, säger Oleksandr Nechyporchuk, forskare på RISE inom biobaserade fibrer.

Det köps i snitt 13 kilo textilier per person och år och varje år produceras sex till åtta miljoner ton avfall från kräftdjursskal inom livsmedelsindustrin, enligt Tobias Köhnke, forskningsledare på RISE (Sveriges forskningsinstitut och innovationspartner) inom biobaserade fibrer.

Just nu pågår ett projekt under ett och ett halvt år för att utveckla en ny generation av konstfibrer av ämnet kitosan. Vilket görs av skal från kräftdjur, som krabbor och räkor.

En hållbar miljö

– Det här projektet som bedrivs i Mölndal är ett bra exempel på hur vi kan arbeta mot ett mer resurseffektivt samhälle och en mer hållbar miljö. Det som anses vara avfall i dag kan vara morgondagens råvara för nya produkter, säger Tobias Köhnke.

För att konstfiber från kitosan skall kunna bli ett konkurrenskraftigt alternativ till bomull och polyester inom textilbranschen så måste styrkan på fibrerna bli bättre säger Tobias Köhnke. Idén med projektet är att kombinera kitosan med ett annat nytt material, nämligen nanocellulosa  och på så sätt skapa starka kompositfibrer.

– Nanocellulosa är ett superstarkt material som finns i växter och gör så att till exempel träd kan bli så höga som de är och samtidigt kunna motstå vind och andra påfrestningar, säger forskaren Oleksandr Nechyporchuk till SVT Nyheter Väst.

Global påverkan i framtiden

De vill kunna föra över samma styrkegivande effekter till kitosanfibrer genom att tillsätta nanocellulosa till fibrerna.

– Det är verkligen inspirerande att få ta fram något som kan innebära en positiv global påverkan i framtiden, säger Oleksandr Nechyporchuk.

När kan kläder från kitosan finnas på marknaden tror du?

– Vi befinner oss bara i början på den här resan. Det tar lång tid att nå marknaden och kunderna med nya produkter, och det är många fler undersökningar som måste göras innan det kan komma att bli verklighet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.