Foto: TT

Kraftfulla reaktioner på attacken – regeringen kräver kartläggning av våldet

Uppdaterad
Publicerad

Många har upprörts över attacken mot det tältläger där EU-migranter bor under brofästet vid Älvsborgsbron i Göteborg. En av dem är Åsa Regner (S), barn-, äldre- och jämställdhetsminister, som vill ha en kartläggning över våldet mot EU-migranter.

”Vidrigt”, ”Bedrövligt fegt”, ”Lågt att attackera de svaga i samhället”. Reaktionerna i sociala medier har varit kraftfulla efter nyheten om att sovande EU-migranter attackerats i natt, enligt vittnen med machete och hammare innan attentatsmannen tände eld på lägret.

Många kräver reaktioner från politiker och agerande från polis efter det som hänt.

”Viktigt att ta avstånd”

Åsa Regner (S), samordnare av frågor som berör EU-migranter i regeringen, säger till SVT Nyheter att regeringen gett polisen i uppdrag att kartlägga den här typen av våld, samt kriminalitet mot den här gruppen.

– Det här är obehagligt, och det är viktigt att ta avstånd från våld, säger Regner.

Det här är inte första gången EU-migranter utsätts för våld, andra läger har förstörts, migranter har fått syra kastat i ansiktet, gravida kvinnor har misshandlats. Statistik från Brottsförebyggande rådet visar att våldet mot EU-migranter ökar, och polisen tror att det finns ett stort mörkertal då många våldsbrott inte anmäls.

– Vi har hört om flera incidenter, och varken jag eller polisen har ännu klart för oss vad motiven är. Men det är viktigt att polisen utreder vidare vad som ligger bakom och vad som precis har hänt, säger Regner.

Tror du att det är sista gången vi hör om den här typen av våldsdåd?

– Jag hoppas alltid att våld ska minska och upphöra, mot utsatta EU-migranter, mot kvinnor, mot barn – mot alla.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer