EU-lägret i Göteborg som attackerades i helgen. Foto: TT

Attacker på läger kan ge smittoeffekt

Uppdaterad
Publicerad

Attacken i Göteborg är den senaste i en lång rad mot EU-migranter runtom i landet. Gärningsmännen kan inspireras av andra dåd – och angreppen bli fler, enligt kriminologiprofessor Eva Tiby.

Enligt en kartläggning av tidningen Expo, som publicerades i juli, har minst 76 attacker mot tiggare skett de senaste 18 månaderna.

Rasistiska motiv kan ligga bakom, men att slå fast gärningsmännens drivkrafter är svårt, enligt Eva Tiby, professor vid Stockholms universitet.

– Det är ofta problem med definitionen. Om en tiggande rom attackeras kan det vara svårt att belägga att han eller hon attackerades på grund av etnicitet eller själva handlingen tiggeri, säger hon.

Män förföljde romer

Även om lagstiftningen är komplex att tillämpa kan den påverka brottsligheten.

– Lagstiftningen om hatbrott kan ha en signaleffekt, säger Eva Tiby.

Så sent som i onsdags uppmärksammades en grupp romer i Stockholm som hotats och förföljts av en grupp män, som bland annat försökt tända eld på dem.

Tidigare överfall kan inspirera potentiella gärningsmän enligt kriminologiprofessorn.

– Om det skrivs om attacker på migrantläger finns det risk att det blir en smittoeffekt och att fler läger attackeras, säger Eva Tiby.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer