Kraftig minskning av spice

Uppdaterad
Publicerad

Antalet fall av spice som kommer in till Giftinformationscentralen har minskat drastiskt på bara ett halvår.

– Jag skulle vilja påstå att det är ovanligt att vi stöter på spice idag, säger Niklas Lindsroth som är polisinspektör i Alingsås.

Under hösten dominerades nyhetsbevakningen till stor del av drogen spice. Mängder av främst unga personer som tvingades uppsöka sjukhus efter att ha överdoserat drogen. I Alingsås hade man stora problem och i november dog en 18-man efter att ha använt drogen. Men nu har det vänt.

Spicevåg i Sverige

– Jag känner flera som rökte spice tidigare men som efter dödsfallet har slutat, så vi upplever en kraftig nedgång, säger Niklas Lindroth.

20-tal fall i månaden

Till Giftinformationscentralen vänder sig både sjukvården och allmänheten för att få rådgivning vid överdos- och förgiftningssymptom. Under oktober och november förra året såg man en kraftig ökning av antalet fall av spice. Från att ha legat på mellan 30 och 40 fall i månaden ökade det till över 100. Men sen vände det. För varje månad fick man in allt färre fall och idag handlar det om ett 20-tal fall i månaden.

Polisen ser flera orsaker till minskningen. En mängd olika varianter av spice blev narkotikaklassade, en av de största försäljarna på nätet stängdes ned och det blev stor uppmärksamhet i media.

– Man har en bättre informationsbild. man kan inte säga idag att man inte vet att spice är farligt för det har skrivits så mycket om det, säger Niklas Lindroth.

Kai Knudsen är överläkare vid Sahlgrenska universitetssjukhuset och sakkunnig i drogfrågor. Han menar att grundproblemet kvarstår även om användandet av spice går ner.

– Vi ser fortfarande att det kommer nya droger. Vi måste hitta ett sätt ligga före kemisterna som skapar nya farliga varianter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Spicevåg i Sverige

Mer i ämnet