”Butikspersonalen känner sig otrygg”

Publicerad

Länsstyrelsen kraftsamlar mot nätdrogerna – nytt pilotprojekt i Timrå och Örnsköldsvik.

SVT har tidigare berättat om drogpaketen, i höstas kom en våg av spice som letade sig in på skolorna i länet.

Tillfällig nedgång

Efter en nedgång i samband med ett uppmärksammat dödsfall är nu paketen tillbaka. Det rör sig om varianter av cannabis, amefetamin och opiater, ofta modifierade för att kringå existerande lagstiftning. Polisen vittnar om nästan dagliga samtal från handlare.

Spicevåg i Sverige

–Det är mycket försändelser från Kina, ofta i vita paket men det är sådant som förändras väldigt fort, säger Ulrika Viklund, projektledare för Tillsammans mot nätdroger.

Struktur saknas

Samtidigt som paketen strömmar in så vittnar personal hos paketombuden om att man inte vet vad man ska göra när ett misstänkt paket dyker upp, det har framkommit när Länsstyrelsen intervjuat butiksanställda.

–Vi ser idag att det inte finns ett strukturerat arbete kring misstänkta försändelser som kan innehålla droger. Personal från ombud uppger att de känner sig otrygga och säger att de inte vet hur de ska agera om dom misstänker att försändelser innehåller nätdroger, säger Ulrika Viklund.

Osäker personal

Personalen saknar ofta utbildning i hur paketen ser ut och vilka myndigheter som ska kontaktas. Att Tullverket ska informeras om misstänkta brev från utlandet medan inhemska brev är en fråga för polisen.

–Man har inte riktigt koll på vad man har möjlighet att göra, osäkerheten ligger bland annat i att man inte vet hur försändelserna ser ut, man vet inte hur man ska agera när man får in en försändelse, säger Ulrika Viklund.

Finns det en osäkerhet att man kanske inte får kontakta myndigheter alls angående privata brev?

–Ja det har vi märkt i våra personliga intervjuer men vi försöker tillsammans med speditörerna att informera personal.

Kraftsamlar i pilotprojekt

I pilotprojektet ingår Sveriges fyra nordligaste län. Genom att knyta nära band mellan handlare, polis, tull och speditörer hoppas Länsstyrelsen kunna underlätta för personalen hos paketombuden och samtidigt hålla knarket borta från gatorna. Personal i butikombuden ska få kontaktpersoner hos både polisen för inrikesbrev och tullverket för paket från utlandet.

–Just nu håller vi på att bilda samverkansgrupper där vi bjuder in, ombud och speditörer. Ombudspersonalen ska veta var de kan vända sig lokalt. Det finns diskussioner om att polis och tull ska komma till ombuden och speditörerna för att informera på plats.

SVT berättade om att drogpaketen får personalen att känna sig osäker i höst, vad är det som tar sån tid?

–Om man inte är med i vårt arbete kan jag förstå att det tar tid, men det är viktigt att man gör ett ordentligt arbete då vi är ett pilotprojekt. Om man vill utveckla detta till ett nationellt projekt så är det viktigt att det finns en gedigen grund.

Vi berättade också att butikspersonal som upptäckt misstänkta drogpaket ringer till polisen utan att de kommer, vad tänker du om det?

–Det är viktigt att poängtera att polisen är –och fortsatt kommer vara– intresserade av försändelserna även om de inte har möjlighet att åka ut på alla larm om drogpaket.

Vad hoppas ni uppnå?

–Vi vill att personalen ska veta vilka de kan kontakta och känna sig trygga i sin vardag, säger Ulrika Viklund, projektledare för Tillsammans mot nätdroger.

Kommunerna som ingår i pilotprojektet

Timrå, Örnsköldsvik, Härjedalen, Strömsund, Skellefteå, Piteå, Övertorneå, Överkalix, Älvsbyn.

Fler kommuner tillkommer i Västerbottens län

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Spicevåg i Sverige

Mer i ämnet