Åsa Strand, marinforskare vid IVL Svenska miljöinstitutet. Foto: SVT

Kraftig ökning av jätteostron på Västkusten

Uppdaterad
Publicerad

Det varma sommarvädret innebär utmaningar för flera djur- och växtarter på Västkusten. Men det finns också en del arter som frodas i värmen. Ett exempel är det japanska jätteostronet.

De japanska jätteostronen är numera etablerade på den svenska västkusten. I Bohuslän är det inte ovanligt att stöta på arten längs stränderna, och nu väntas beståndet öka ytterligare. En orsak är det varma sommarvädret.

– Vi förväntar oss att ostronen kommer att föröka sig väldigt mycket. Men vi förväntar oss också att de kan råka ut för ett sjukdomsutbrott senare i höst, på grund av att de investerat så mycket energi i att föröka sig, och då blir immunförsvaret stressat, säger Åsa Strand, marinforskare vid IVL Svenska miljöinstitutet i Fiskebäckskil.

Kan gynna den svenska blåmusslan

Trots risken för sjukdomar så tror Åsa Strand att beståndet av japanska jätteostron totalt sett kommer att öka. Men frågan är hur det påverkar det svenska ekosystemet. Det japanska jätteostronet har bara funnits i Sverige i lite mer än tio år och klassas fortfarande som en invasiv art. Tidigare har forskarna oroat sig för att ostronen ska konkurrera ut inhemska arter som exempelvis den svenska blåmusslan. Men enligt Åsa Strand är det inte alls säkert att ostronen utgör ett hot mot musslorna.

– Nej, man har faktiskt sett att ostronen till och med kan vara gynnsamma för blåmusslorna. De kan till exempel få skydd mot andra djur som vill äta upp dem, säger hon.

Oklar påverkan på andra arter

Däremot riskerar de japanska jätteostronen att hota andra arter, som de inhemska, platta ostronen. Men enligt Åsa Strand saknas det ännu bevis för att säkert kunna säga i vilken utsträckning dessa arter konkurrerar med varandra.

– Vi jobbar med det nu i sommar. Vi gör försök där vi rensar bort jätteostron från bankar där vi också har inhemska ostron för att se hur populationerna utvecklas. Men det är väldigt komplext, säger Åsa Strand.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer