En stor penningtvättshärva hamnar snart i Göteborgs tingsrätt. Huvudmannen misstänks ha dragit in en mängd yngre män i brottsligheten. Foto: Polisen / SVT

Kraftig ökning av penningtvättsbrott

Uppdaterad
Publicerad

Antalet anmälda penningtvättsbrott ökar kraftigt i landet sedan en ny lag infördes för tre år sedan. Snart åtalas en man från Biskopsgården som misstänks ha hanterat miljontals kronor från brottslig verksamhet. Mannen tros även ha dragit in en stor mängd unga män i härvan.

Det är en man från Biskopsgården som sitter häktad sedan några månader tillbaka. Mannen, som är i 30-årsåldern, är välkänd i kriminella kretsar och har varit inblandad i en rad utredningar kring grova brott de senaste åren.

Bland annat dömdes han just för grovt penningtvättsbrott efter att ha hanterat över 700 000 kronor i kontanter för två år sedan.

Biskopsgården

Då hade han bland annat lämnat över en skokartong med över en halv miljon kronor i till en annan man vid centralstationen i Göteborg. 

Inom kort åtalas han ännu en gång för samma brott. Omständigheterna är ännu inte offentliga på grund av förundersökningssekretess, men dokument SVT Nyheter Väst tagit del av visar att han är inblandad i en härva där många miljoner kronor har hanterats.

– Vi ser den här personen som huvudman. Sedan har han dragit in en rad andra i brottsligheten, bland annat yngre tidigare ostraffade personer, säger åklagaren Jim Westerberg.

Ny effektiv lag

Lagen om penningtvättsbrott infördes i lagboken under 2014. Sedan dess har anmälningarna genast skjutit i höjden. Under första året gjordes 358 anmälningar om penningtvättsbrott och 70 anmälningar om grovt penningtvättsbrott.

Siffrorna har mångdubblats under 2015 och 2016.

Penningtvättsbrott betyder i korta drag att en person hanterar, handlar med eller flyttar pengar som härrör från brottslig verksamhet.

Lagen har kommit att bli viktig i polisens arbete mot organiserad brottslighet och innebär i praktiken att det blir svårt att röra sig med kontanter eller dyra prylar – om man inte kan visa var de kommer från.

LÄS OCKSÅ: Hopp om förändring i Biskopsgården

I den aktuella härvan är det så många som ett 20-tal personer inblandade. De flesta är från Göteborg men även två män från Skåne sitter häktade. 

En av de två är en rikskänd storbedragare som tidigare är dömd för en rad grova penningbrott.

– Innan åtalet kommer lämnar jag inga detaljer. Men i det här fallet vet vi var pengarna kommer från, det handlar om ett stort bedrägeri, säger Jim Westerberg.

Flyttat pengar

Minst en av de andra misstänkta i härvan har lånat ut sitt bankkonto till huvudmännen i härvan. I ett förhörsprotokoll framgår att den unga mannen hävdar att han inte visste varken varifrån pengarna kom eller vart de skulle när han tog emot pengarna och förde över dem till ett konto utomlands.

– Det är flera personer som misstänks ha gjort samma sak, alltså lånat ut sina bankkonton, säger en polisman med insyn i utredningen.

Enligt åklagaren kommer åtalet att delas in i två delar. I den första delen, som väntas inom kort, kommer ett 15-tal personer att åtalas, samtliga är från Göteborg och många av dem från Biskopsgården.

Enligt flera poliser SVT Nyheter Väst talat med är målet principiellt mycket viktigt då huvudmannen har en framträdande roll inom ett kriminellt nätverk. 

Om han döms och fälls till fängelsestraff tros det bidra ytterligare till en på senare tid mycket lugnare situation i den hårt drabbade stadsdelen Biskopsgården.

Se inslaget i SVT Play här.

Fakta Penningtvättsbrott

• 2014 

Penningtvättsbrott: 358

Grovt penningtvättsbrott 70

• 2015

Penningtvättsbrott: 1080

Grovt penningtvättsbrott 286

• 2016 

Penningtvättsbrott 1476

Grovt penningtvättsbrott 434

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Biskopsgården

Mer i ämnet