Hör räddningstjänsten inför den stundande stormen. Foto: TT/SVT

Storm och kraftigt regn väntas i helgen

Uppdaterad
Publicerad

Förra helgen härjade stormen Ciara. Efter det har SMHI varnat för höga vattenflöden på flera håll i Västsverige. Nu nalkas stormen Dennis. Och i Borås väntas på söndagen upp emot 40 millimeter regn.

– När det kommer så mycket på kort tid kan vi få problem, säger Andreas Leandersson, räddningschef på Södra Älvsborgs Räddningstjänstförbund.

Per Stenborg är meteorolog på SVT. Han berättar att det är ovanligt att det regnar så mycket under den här tiden på året.

– För att vara på vinterhalvåret är 40 millimeter väldigt mycket, säger han.

SMHI varnar

Och regnet väntas bara en vecka efter stormen Ciara. Efter söndagens kraftiga regn så har SMHI utfärdat en klass 1 varning för höga flöden för de övre delarna av Viskan samt Ätran från Åsunden och nedströms mot Vessigebro.

– I och med att det redan är höga flöden och mättat i markerna så lär det här regnet göra mer än i söndags, säger meteorolog Per Stenborg.

Räddningstjänsten rustar

När Ciara blåste fram under söndagen åkte Södra Älvsborgs Räddningstjänstförbund ut på 27 larm kopplade till stormen. Nu förbereder sig räddningstjänsten för Dennis och har tagit in extra personal i helgen.

Hör om hur räddningstjänsten tänker inför den stundande stormen i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.