Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Daniel Karlsson håller koll på vattennivån i Lagan. Foto: SVT/Johannes TolfVisa alla (2)
Visa alla (2)

Risk för höjd nivå i Lagan – Värnamo kommun på tårna

Uppdaterad
Publicerad

Samtidigt som ovädret, som fått namnet Dennis, drar in över Sverige har Värnamo kommun ökat beredskapen för att kunna hantera eventuella översvämningar om vattennivån i Lagan stiger för mycket. Fastighetsägare har uppmanats att vidta nödvändiga åtgärder.

SVT Nyheter Jönköping följde under söndagen med när Daniel Karlsson, arbetsledare på Värnamo kommun, kontrollerade nivån i Lagan. I klippet ser du hur läget var vid lunchtid under söndagen.

– Vi gör detta flera gånger per dag och jag var även här i natt och kontrollerade nivån, berättar Daniel Karlsson.

Varnat fastighetsägare

Daniel Karlsson är i beredskap under ovädret och mäter regelbundet nivån i Lagan.

Kommunen har tidigare under veckan gått ut och varnat fastighetsägare nära Lagan att förbereda sig på eventuella översvämningar. Töm källare och förbered pumpar är rådet från kommunen. Drygt 20 fastigheter är närmast drabbade men den siffran kan snabbt öka i takt med vattennivån.

Värnamo kommun har hyrt in pumpar från Stockholm och man samverkar med bland annat Vaggeryds kommun och vattenkraftverk uppströms.

– Vi är beredda att snabbt vidta åtgärder. Vi kan börja pumpa inom en halvtimme eller så om det behövs, säger Daniel Karlsson.

Han berättar att det kan dröja ett par dagar efter regnovädret innan nivåerna i Lagan kulminerar.

Nedblåsta träd

Under söndagseftermiddagen har det kommit in flera larm i Jönköpings län om nedfallna träd och översvämmade källare. Inga personskador har rapporterats.

Flera tåg har ställts in från och med lunchtid på söndagen och även färjan mellan Visingsö och Gränna kan ha driftstörningar meddelar Trafikverket.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Översvämning i Jönköpings län

Mer i ämnet