Höga vattenflöden i Borås under söndagseftermiddagen. Foto: Privat Jonas Andersson

Dennis tar ett förnyat grepp om Västsverige

Uppdaterad
Publicerad

Under söndagen tog ovädret Dennis ett förnyat grepp över Västsverige. Rapporter om blockerade vägar på grund av nedfallna träd duggar lika tätt som det nedfallande regnet. Under förmiddagen stängdes Uddevallabron av för all trafik på grund av hårda vindar.

Enligt räddningstjänsten vid 13-tiden så har stormen inte orsakat några personskador.

– Under natten och morgonen har det fallit en hel del träd över vägbanor som tas omhand allt eftersom. Det är väldigt mycket mellan Göteborg och Borås just nu, men även norröver upp mot Tjörn, säger Katarina Wolfram på Trafikverkets presstjänst.

Under förmiddagen stängdes Uddevallabron för all trafik.

– Det blåser över 30 meter per sekund i byarna där så vi fick stänga, säger Wolfram.

Det finns ingen prognos för när bron kan öppna igen. Trafiken leds om genom Uddevalla.

Strax innan klockan 11 stängdes färjetrafiken av vid Kornhallsled och väntas så vara fram till 13-tiden om inget annat meddelas. Ingen tungtrafik tillåts på färjan över Store Lee. Problem också vid Nordöleden Burö-Knippla-Hyppeln-Rörö.

Höjd beredskap

På några håll rapporteras om höga vattenflöden, Seglora, Viskafors.

Ihållande regn och tilltagande vindar. På sina håll kommer lika mycket nederbörd som det normalt faller under hela februari.

Flera elnätsföretag höjer beredskapen.

Många insatser

På räddningstjänsten Storgöteborg förbereder man sig för att det kan komma att bli många insatser.

– Vi vet om att det kommer och vi är redo för att det kan bli mycket under dagen, säger Åsa Opperud, larm- och ledningsoperatör strax efter 8-tiden på söndagen.

Ett mindre antal vindkopplade ärenden har inträffat under natt och morgonen.

– Vi har haft några träd som har fallit ner över några vägar, sade L-O Nordström vid räddningstjänsten Storgöteborg strax före klockan 4.

Vindvarningar

SMHI har utfärdat klass 1-varningar för mycket hårda vindbyar i stora delar av södra Sverige. Men vindarna bedöms inte bli lika kraftiga som vid förra ovädret, då SMHI utfärdade en klass 2-varning.

– Det har ännu inte blåst upp riktigt ordentligt, utan det är först senare under eftermiddagen som det börjar kulminera. Då förväntar vi oss vindbyar upp mot 21 till 24 meter per sekund i hela Västra Götaland, säger Jon Jörpeland på SMHI kring lunchtid på söndagen.

Men längst ut mot kusten i Västra Götaland och Halland har vinden redan tagit fart.

– Där blåser det rejält, vi är uppe i stormbyar på sina håll, säger Jörpeland.

I Halland och Västra Götaland finns det varningar för stora regnmängder. På flera håll har man kommit upp i 20 till 30 mm, lokalt på vissa platser närmare 40. Det är lika mycket som det normalt sett faller under hela februari.

– Även om den kraftigaste intensiteten börjar mattas av så kommer det att fortsätta regna även under eftermiddagen och kvällen, säger Jörpeland.

Dubblad beredskap

Elbolagen Vattenfall och Ellevio hade ett mindre antal strömavbrott på Västkusten vid 9-tiden på söndagen.

– Det beror på stormen, den slår ut elen där, säger Rebecca Persson, presskommunikatör på Ellevio.

Ellevio ökar beredskapen under helgen, för att snabbt kunna hantera störningar och strömavbrott.

– Vi har fördubblat beredskapen med både montörer, kundservice och företagets driftcentral, säger Rebecca Persson.

Även Vattenfall höjer beredskapen.

”Vi har förberett oss så att både tekniker och arbetsledare kan börja jobba så snart det är möjligt, men såklart under säkra former”, säger Petra Lönn, driftcentralchef på Vattenfall Eldistribution i pressmeddelandet.

Höjt vattenstånd

Vinden medför även att vattenståndet stiger längs kusterna, och klass 1-varningar för högt vattenstånd är utfärdade för Kattegatt, Skagerack samt norra och södra Bottenhavet. Värst blir det i Norra Kvarken och Bottenviken, där klass 2-varningar utfärdats.

Tågtrafiken har ställts in på sträckorna Uddevalla-Strömstad, Håkantorp-Gårdsjö, Herrljunga-Vänersborg. Herrljunga-Borås och Borås-Varberg, skriver Trafikverket i ett pressmeddelande. Trafiken på sträckorna väntas återupptas först på måndag klockan 18.

Från lunchtid på söndagen ställs även trafiken in på sträckorna Halmstad-Jönköping, Vaggeryd-Nässjö, Nässjö-Vetlanda och Nässjö-Hultsfred. Den trafiken beräknas kunna återupptas vid lunchtid på måndag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.