Höga vattenflöden var en del av orsaken till att många anmälningar inkommit. Foto: SVT

Skador för miljoner i Ciaras spår

Uppdaterad
Publicerad
Hundratals stormrelaterade anmälningar om skador på fastigheter och lösören har inkommit under de senaste dagarna.
– Det har anmälts skador från hela västområdet, säger Peter Ahl Amundin, byggskadechef Länsförsäkringar.

Hundratals skadeanmälningar värda nästan 5 miljoner kronor har rapporterats in till Länsförsäkringar de senaste dagarna, och anmälningar fortsätter att komma. Något som P4 Väst var först att rapportera om. Nu uppmanas husägare att kontrollera sina tak så att inte takplattor har blåst bort eftersom det kan innebära större vattenskador på taket. Ett fåtal anmälningar om skador på fordon har även inkommit.

– Det är ju väldigt många anmälningar om takpannor som blåst bort och det har uppkommit flera vattenskador till följd av det här.

Lätt att få ersättning

Stormen Ciara bringade vindar upp till 31 m/s, och de flesta försäkringsbolag har kriterier för vilken styrka i vinden som ska ha uppmätts för att man ska kunna begära försäkringspengar för skador som har uppkommit.

– Eftersom vindkriteriet på 21 m/s är uppfyllt med råge så är det ganska lätt att få ersättning för skador stormen skapat, säger  Peter Ahl Amundin, byggskadechef Länsförsäkringar.

När det gäller vattenskador så ersätts skador som inträffat på hus och egendom när det har varit ett skyfall, då ska det ha regnat minst 50mm på ett dygn eller 1mm på en minut. Eller att vatten har trängt in genom t.ex. ventiler på grund av att vatten som strömmat upp från marken eller genom avlopp.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Stormen Ciara

Mer i ämnet