Foto: SVT

Efter Ciara – risk för storm och fler översvämningar i helgen

Uppdaterad
Publicerad

SMHI har under de senaste dagarna utfärdat tre klass 1-varningar för höga vattenflöden i Västra Götaland. Och i helgen väntas ytterligare 40-55 millimeter regn falla på vissa ställen i länet.

– Hinner de höga vattenflöderna inte rinna undan så kan översvämningarna bli värre, säger Åsa Rasmussen, SVT:s meterolog.

Stormen Ciara har mojnat och lämnat höga vattennivåer och stora skador efter sig i Västra Götaland. Och efter regn kommer – mer regn. Det är framför allt de södra delarna av Västra Götalands län som är i riskzonen.

– Om det skulle regna för mycket så kan man ju tänka sig att det påverkar många som bor nära redan översvämmade vattendrag. Dessutom finns det risk för att ännu fler ställen skulle drabbas av höga vattennivåer, säger Åsa Rasmussen.

Eventuell klass 2-varning kan utfärdas

Efter den gångna helgens oväder har SMHI utfärdat klass 1-varning på fyra ställen runtom i länet: Övre delarna av Viskan, nedre delen av Säveån, och vid Ätran från Åsunden och nedströms mot Vessigebro. Fortsatt kraftigt regn skulle kunna innebära att klass 2-varningar utfärdas, men det beror helt på hur stora mängder som kommer, och hur snabbt det går. Den här typen av väder är i regel vanligare senare på året.

– Det är väldigt ovanligt väder såhär tidigt, det här är mer av ett marsväder. De djupa lågtrycken brukar lösas av med högtryck på vintern annars, säger Åsa Rasmussen.

Utöver regnet så väntas det blåsa starka vindar på flera håll, med hastigheter på upp till 25 sekundmeter i vindbyarna, vilket innebär storm enligt SMHI:s skala för vindhastighet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.