Foto: GEOFF CADDICK/ AFP/ TT

Ovädret Dennis drar in – flera varningar i södra Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Under lördagen drog stormen Dennis in över landet och i framförallt södra Sverige finns flera klass 1-varningar. SMHI varnar för höga flöden och hårda vindar, samt kuling för samtliga hav längs kusterna.

– Det kan komma upp mot 50 millimeter regn och då får man tänka på att det redan är höga flöden i området, så det kommer att bli blött, säger SVT:s meteorolog Pererik Åberg.

Det kraftiga regnet kommer att fylla på redan fulla sjöar och vattendrag i Västra Götaland och Småland vilket gör att nivåerna stiger ytterligare.

Enligt Pererik Åberg kommer det dessutom att blåsa rejält, med hårda vindbyar från och natten mot söndagen.

SMHI har gått ut med flera klass 1-varningar i södra Sverige på lördagen, bland annat för stora regnmängder och mycket hårda vindbyar. Det värsta ovädret väntas slå till under natten till måndag.

Ute på Östersjön, Kattegatt, Skagerack, Öresund och hela vägen upp till Bottenviken varnas det för höga vattenstånd och på sina håll för höga flöden.

De kraftiga vindarna på Öresund gör att vindkänsliga fordon avråds från att köra över Öresundsbron.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.