Viskan mellan Varberg och Kungsbacka till vänster och Ätran till höger. Foto: SVT

Varning för mycket höga vattenflöden i Viskan och Ätran

Uppdaterad
Publicerad

SMHI har gått ut med en klass 2-varning om mycket höga vattenflöden i Ätran och Viskan.

Varningarna gäller från måndagen. Orsaken till varningen är fulla sjöar i kombination med det regn som redan kommit och det regn som kommer. Det finns risk för översvämningsproblem på utsatta ställen.

Det har även utfärdats flera klass 1-varningar om höga vattenflöden. I Viskan har det utfärdats en klass 1-varning från och med idag söndag. Det varnas för höga vattenflöden i hela Nissan från och med måndag. Samma sak gäller för hela Rolfsån, lokalt kan flödena nå upp i klass 2-nivå i det senare vattendraget. Den tidigare varningen för Lagan har utvidgats och gäller nu hela vattendraget.

Hanterbar situation – än så länge

Kraftbolaget Statkraft kan genom sina kraftverk delvis styra vattenflödet i Lagan och Nissan. Kraftverkschefen i Laholm, Henrik Jatkola, konstaterar att det är höga nivåer just nu, men anser att situationen än så länge är hanterbar.

– Vi hade en liknande situation i fjol och 2017 var det ytterligare något högre än nu. Men vi har lite extra beredskap för att hantera det. Vi är medvetna om att höga vattenflöden kan orsaka problem längs vattendragen och försöker jämna ut flödet genom tappningen i våra anläggningar. Vi har kapacitet att öka mer om det behövs, säger kraftverkschefen Henrik Jatkola.

Varnas även för mycket hårda vindar

Det har också utfärdats en klass 1-varning för mycket hårda vindar i hela länet. Sydvästliga vindar på 21-24 m/s varnas det för, men lokalt kan det även förekomma vindbyar på 25 m/s.  Det finns risk för att grenar och enstaka träd knäcks. Vinden kan innebära problem för höga fordon.

SMHI har även gått ut med en klass 1-varning för stora regnmängder. Regnet kan nå upp till 35 millimeter, men lokalt kan det bli 50 milimeter. Det finns risk för stora vattensamlingar, överfyllda dagvattenledningar och översvämmade källare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.