Översvämning i Åbroparken i Värnamo 2010. Foto: Johan Nilsson/TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Redan höga vattennivåer i Lagan väntas öka – boende varnas

Uppdaterad
Publicerad

Vattennivån i Lagan är redan på en hög nivå och enligt prognosen väntas det komma mer regn. Nu varnar Värnamo kommun för att närliggande fastigheter kan drabbas av översvämning.
– Vi förbereder oss på det värsta, säger va-chef Antti Vähäkari.

Enligt väderprognosen kommer det fortsätta regna under helgen. Drygt 40-45 millimeter väntas falla och då blir det besvärligt eftersom vattennivån i Lagan redan är hög.

– Vi har observerat nivån ett tag och det kryper högre och högre. Vi förbereder oss på det värsta eftersom det fortfarande är stigande vatten, säger Antti Vähäkari vid Värnamo kommun.

Boende varnas

Kommun går nu ut och varnar fastighetsägare nära Lagan att förbereda sig på eventuella översvämningar. Töm källare och förbered pumpar är rådet från kommunen. Drygt 20 fastigheter är närmast drabbade men den siffran kan snabbt öka i takt med vattennivån.

– De högsta nivåerna väntas under nästa vecka, men vi vet inte vilken dag. Just nu har vi 30-40 centimeter kvar till det finns risk för översvämningar i källaren.

Kommun hyr in pumpar

Värnamo har börjat arbetet mot den höga  vattennivån. Pumpar har hyrts in från Stockholm och man samverkar med bland annat Vaggeryds kommun och vattenkraftverk uppströms.

– Det är två ställen som är extra känsliga och där vi kan få problem först. Där har vi tagit fram ett schema för att pumpa bort vatten, säger Antti Vähäkari.

Har ni varit med om liknande situationer?

– Ja 2004 var det extremt, då svämmade hela innerstan över. Så hoppas vi att det inte blir nu men det kan komma allt från 40 till 100 millimeter och då måste vi samverka och vara redo.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Översvämning i Jönköpings län

Mer i ämnet