Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I klippet ovan berättar VA-chefen Antti Vähäkari om vad Värnamo nu vidtar för åtgärder för att förhindra översvämningar. Foto: Simon Fredling Jack SVT.Visa alla (4)
Visa alla (4)

Flera översvämningar under ovädret – vatten pumpas bort från ledningsnätet

Uppdaterad
Publicerad

Räddningstjänsten har fått rycka ut på ett tiotal översvämningar i Jönköpings län under det senaste dygnet. De flesta översvämningar har skett i källare i bostadshus. Nu pumpar Värnamo kommun bort vatten från ledningsnätet för att försöka förhindra översvämningar.

Se i klippet hur läget ser ut i Lagan i Värnamo under måndagen efter att vattenniåverna stigit.

Larm om översvämmade källare har kommit från flera olika kommuner i Jönköpings län under det senaste dygnet. Räddningstjänsten har varit på plats vid vattenskadade bostadshus i bland annat Jönköping, Värnamo, Gislaved och Vetlanda. Värnamo kommun började under måndagseftermiddagen att pumpa ut vatten.

– Vattnet stiger med 2 centimeter i timmen, vi arbetar med flera åtgärder, med att pumpa vatten och att analysera vart det kan bli marköversvämningar, säger Antti Vähäkari, VA-chef i Värnamo Kommun.

Under måndagsmorgonen fick räddningstjänsterna i länet ytterligare larm om vattenskador i byggnader, bland annat i Gnosjö kommun och i Nässjö kommun.

Nivån i Lagan stiger

Vattennivån i Lagan i centrala Värnamo har stigit under det senaste dygnet. Enligt Värnamo kommuns mätningar höjdes vattennivån med elva centimeter på åtta timmar, mellan midnatt och klockan åtta på måndagsmorgonen.

För att undvika vattenskador i byggnader pumpar Värnamo kommun ut vatten från ledningssystemet när vattnet når en viss nivå.

– Vi är ungefär en decimeter ifrån den nivå när vi börjar pumpa, säger VA-chefen i Värnamo kommun, Antti Vähäkari.

– Dammar uppströms var ganska fyllda redan före det här regnet, så de kommer behöva släppa ut vatten vilket gör att vattnet stiger ytterligare. Vi kommer troligen börja pumpa någongång under eftermiddagen, säger Vähäkari.

Inga personer ska ha skadats i samband med de höga vattenflödena. Men en hel del vattenskador i form av översvämningar har rapporterats senare under måndagskvällen och även ett fall på tisdagsmorgonen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Översvämning i Jönköpings län

Mer i ämnet