Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se SVT:s reporter Richard Veldre i snöovädret i Lysekil tidigt på onsdagsmorgonen. Foto: SVT

Så slår kraftiga snöovädret mot Västsverige

Uppdaterad
Publicerad

Flera inställda tåg och bussar, skolbarn som hålls hemma och varningar för mycket besvärligt väglag. Västsverige drabbas under onsdagen av det kraftiga snöoväder som dragit in över landet.

Under onsdagsmorgonen möttes resenärer av flera röda rader på avgångstavlan på Göteborgs centralstation. Flera tågavgångar fick ställas in till följd av snöovädret som dragit in över Västsverige.

Skolbussar i Uddevalla, Lysekil och på Tjörn är inställda under onsdagsmorgonen. På Orust är all trafik inställd, inklusive skolbussar. Det finns än så länge ingen prognos för när trafiken går som normalt.

Västtrafik skriver på sin hemsida att det är risk för störningar i kollektivtrafiken runtom i Västra Götaland, och att man får räkna med förseningar och inställda avgångar.

Under morgonen drabbades Västtrafiks resenärer dessutom av störningar i sin app och hemsida för trafikinformation.

– Det är väldigt olyckligt att appen krånglar en sån här dag, säger Patrik Chi, presskommunikatör på Västtrafik.

Halka på flera håll

I stora delar av Bohuslän varnar Trafikverket för halka på vägarna. Det är även besvärligt på väg 40 mellan Göteborg och Jönköping, där flera bilar köade under onsdagseftermiddagen.

Väglaget ställde till det även på Landvetter, där ett plan som skulle till Amsterdam inte kunde lyfta. Planet skulle ha avgått runt 06.30, men fick ersättas med ett flyg klockan 11.

Högstadieelever hålls hemma

I Färgelanda gör snöovädret att högstadieelever på Valboskolan får hemundervisning. För resterande klasser sker undervisningen på plats, men enligt kommunen ska en del klasser undervisas tillsammans.

Enligt TTELA stänger Upphärads skola i Trollhättan klockan 12 då endast två lärare kunnat ta sig till jobbet.

Räddningstjänsten: Håll vägar öppna

Räddningstjänsten har förberett med bandvagnar i beredskap – som ännu inte kommit till användning.

– Det har kommit mycket blötsnö, så vi uppmanar fastighetsägare som plogar att hålla vägar öppna för Räddningstjänsten, säger Kristina Lindfeldt, vakthavande räddningschef VRR.

Väderläget i Sverige

Överblick

Pinnat inlägg

Hur påverkas du av snökaoset i trafiken?

Har du bilder eller information om ditt närområde? Hör av dig till oss!

Hör av dig här eller mejla till tipsaoss@svt.se

Stillastående lastbilar i Skulebacken på E4

Flera lastbilar står stilla på E4 i höjd med Skulebacken, och blockerar trafiken. Enligt Trafikverkets prognos kommer trafiken att påverkas fram till 21.30. Den tiden kan komma att ändras.

Lite längre söderut har vägen varit avstängd i norrgående riktning på grund av bärgning av lastbil i Docksta. Där leddes trafiken om via Docksta fram till 20-tiden på kvällen.

Stopp på E4 vid Saltvik i norrgående riktning

Två personbilar och en lastbil var inblandade i en kollision på E4 vid Saltvik, norr om Härnösand.

Räddningstjänst, polis och ambulans kallades till olycksplatsen. Det var stopp i norrgående riktning fram till 18-tiden. Skadeläget är oklart.

Stillastående lastbilar på E4 norr om Hudiksvall

Flera lastbilar står stilla på E4 i höjd med Tjurmyran, i riktning mot Gävle. Södergående körfält är helt blockerat. Sandtraktor är på väg till platsen och Trafikverket uppskattar att problemet kan vara löst till 20-tiden.

Markerad händelse

Halt väglag längs E4 i Västernorrland

Flera lastbilar har blivit stående längs vägen på grund av halkan. Bland annat har en lastbil fastnat i en backe nära Njurunda söder om Sundsvall. Även norr om Timrå har en lastbil blivit stående i höjd med Torsboda. Sandbilar är på väg men det finns risk för begränsad framkomlighet under eftermiddagen.

Trafik leds om i höjd med Docksta

Vid Docksta mellan Härnösand och Örnsköldsvik har ytterligare en lastbil blivit stående, som bärgas från platsen under kvällen. Trafiken leds om via Docksta fram till cirka 21.

Där är det också mycket halt med vatten som trycks upp och bildar så kallad svallis på vägen. Trots förebyggande åtgärder kan det vara besvärligt väglag de närmaste dagarna.

Även under onsdagen var det stora trafikproblem på sträckan.

Lastbil blockerar E4 norr om Hudiksvall

E4 i höjd med Vattrång norr om Hudiksvall blockeras av en havererad lastbil. Båda riktningarna är påverkade och Trafikverket varnar för mycket begränsad framkomlighet på vägen.

Enligt prognosen väntas lastbilshaveriet vara löst vid 15:30 – men tiden kan komma att ändras.

Bussarna börjar rulla igen i Örnsköldsvik

Vid klockan 14 ska busstrafiken i Örnsköldsvik återupptas igen efter att ha varit inställt tidigare under dagen.

Enligt ett meddelande från Din tur kan det förekomma förseningar och på vissa busslinjer är vissa avgångar fortfarande inställda.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

SVT:s reporter i inlandet: "Snökaos bara vid kusten"

SVT Västernorrlands reporter Hans Lindblom har rest till de nordvästliga delarna av Västernorrland under torsdagen och konstaterar att det senaste dygnets snökaos är ett kustfenomen - hör hans korta och koncisa rapport här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.